Η κόρη του εκπροσώπου του Πούτιν δουλεύει στο ευρωκοινοβούλιο -Αντιδράσεις από ευρωβουλευτές - iefimerida.gr

Η κόρη του εκπροσώπου του Πούτιν δουλεύει στο ευρωκοινοβούλιο -Αντιδράσεις από ευρωβουλευτές

Ο Πούτιν με τον Πεσκόφ/ Φωτογραφία: AP- Alexander Zemlianichenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις από ευρωβουλευτές έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η κόρη του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζεται ως ασκούμενη στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Ελιζαβέτα Πέσκοβα, κόρη του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, κάνει την πρακτική της δίπλα σε πρώην συνεργάτη της Μαρίν Λεπέν. Ο Εμερίκ Σοπράντ εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο και ήταν σύμβουλος της Λεπέν για τις διεθνείς σχέσεις, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε όταν έπειτα από κόντρα με την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος.

«Επιβεβαιώνω ότι είναι κόρη του Πεσκόφ, αλλά για εμένα είναι μόνο μια φοιτήτρια στη Γαλλία και μια καλή ασκούμενη», δήλωσε στον Guardian ο Σοπράντ ο οποίος- αξίζει να σημειωθεί- ήταν υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. «Σπουδάζει νομική και διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει κυρώσει δύο φορές τη σύμβαση και έχουν γίνει σεβαστές όλες οι διαδικασίες», συμπλήρωσε ο Σοπράντ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, έκανε λόγο για «συνωμοτική ρωσοφοβία» και συμπλήρωσε «Μπορώ να διαχωρίσω ένα άτομο από την οικογένειά του. Αυτές είναι οι δυτικές αξίες μας».

Ομως, ο Σοπράντ είναι μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου και μιας υποεπιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια. Κάτι που έκανε αρκετούς να εκφράσουν ανησυχία για το αν η Πέσκοβα- και κατά συνέπεια το Κρεμλίνο- έχει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. «Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων περί ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντρα Καλνιέτε, Λετονή κεντροδεξιά ευρωβουλευτής.

Την έκπληξή της εξέφρασε η Κριστίν Ρεβό ντ’Αλόν Μπονφουά, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. «Είναι πολύ σοκαριστικό. Η κόρη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο. Εχω εκπλαγεί που οι υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου επικύρωσαν αυτή την πρόσληψη», δήλωσε.

Πάντως, πηγές από το ευρωκοινοβούλιο, που επικαλείται ο Guardian, επέμειναν ότι ο Σοπράντ δεν έχει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν αναφορές από πρεσβείες χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ή ζητήματα διαπραγμάτευσης για εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. «Οι βοηθοί και ασκούμενοι των ευρωβουλευτών δεν έχουν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Σοπράντ δεν είχε ποτέ πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα», ανέφερε η πηγή της βρετανικής εφημερίδας.

Η Πέσκοβα ξεκίνησε την πρακτική της τον περασμένο Νοέμβριο και θα την ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου. Ο μισθός της είναι 1.000 ευρώ τον μήνα, όπως όλων των ασκουμένων δίπλα στον Σοπράντ.

Μια εκπρόσωπος τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Μάρτζορι φαν ντεν Μπρέκε επιβεβαίωσε μέσω email στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι βοηθοί και οι ασκούμενοι στα γραφεία των ευρωβουλευτών δεν έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ