Πενς σε Γκουαϊδό: Ο Τραμπ είναι 100% μαζί σας -Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι - iefimerida.gr

Πενς σε Γκουαϊδό: Ο Τραμπ είναι 100% μαζί σας -Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Από αριστερά Γκουαϊδό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό ότι μπορεί να βασίζεται στην απόλυτη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε στον Γκουαϊδό το μήνυμα του Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο της Ομάδας της Λίμα στην Μπογκοτά, με αντικείμενο τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας», είπε ο Πενς και επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα. «Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς.

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Μαδούρο. «Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου (…). Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη «δικτατορία στη Βενεζουέλα», ζήτησε να υπάρξει «μια σθεναρότερη και αποτελεσματικότερη περικύκλωση» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. «Αυτή η σύνοδος πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου να υπάρξει μια περικύκλωση ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, που θα συμβάλει στο να οικοδομήσουμε σύντομα αυτή τη μετάβαση, που επιζητά ο λαός της Βενεζουέλας», επισήμανε.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις, σε βάρος τεσσάρων κυβερνητών πολιτειών της Βενεζουέλας, που πρόσκεινται στον Μαδούρο.

Οι κυβερνήτες κατηγορούνται ότι «εμπλέκονται σε μια ενδημική διαφθορά και ότι εμποδίζουν τη διανομή πρωτογενούς ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που εντείνει την ανθρωπιστική κρίση, την οποία προκαλεί το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων κυβερνητών που ενδεχομένως συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ θα «παγώσουν». Βάσει των κυρώσεων, απαγορεύεται επίσης σε κάθε Αμερικανό υπήκοο να συνεργαστεί μαζί τους. Μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Ομάρ Πριέτο Φερνάντες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε απαραίτητα προϊόντα, ο Πριέτο απείλησε την 12η Φεβρουαρίου με επισκέψεις από τις αρχές στα σπίτια των μελών της αντιπολίτευσης, που βοηθούν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επιπλέον, κυρώσεις επιβάλλονται σε βάρος του Ραμόν Καρισάλες, του κυβερνήτης της πολιτείας Απουρέ (δυτικά), του Χόρχε Γκαρθία Καρνέιρο, του κυβερνήτη της πολιτείας Βάργκας από το 2008 και του Ραφαέλ Λακάβα, της πολιτείας Καραμπόμπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ