Η «Μάχη του Λος Aντζελες»: Η «επίθεση» των UFO, που παραμένει άλυτο μυστήριο 77 χρόνια μετά - iefimerida.gr

Η «Μάχη του Λος Aντζελες»: Η «επίθεση» των UFO, που παραμένει άλυτο μυστήριο 77 χρόνια μετά

Φωτογραφία του ΑΤΙΑ που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικές εφημερίδες της εποχής (Φωτογραφία: Wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα χαράματα της 24ης προς 25η Φεβρουαρίου του 1942 γύρω στις 03:15 η 37η ταξιαρχία του πυροβολικού των ΗΠΑ άνοιγε πυρ, κάνοντας για περίπου μία ώρα τη νύχτα μέρα στον ουρανό του Λος Άντζελες εκτοξεύοντας πάνω από 1.400 βλήματα.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός ανακοίνωσε την άφιξη «περίπου 25 αεροσκαφών στα 12.000 πόδια» με μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «αεροπορική επίθεση» στην αμερικανική μεγαλούπολη, 79 ημέρες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ.

Το περιστατικό καταγράφηκε στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως «Η Μάχη του Λος Άντζελες», μόνον που όταν ανέτειλε ο ήλιος δεν εντοπίστηκαν πουθενά ίχνη εχθρικών αεροσκαφών, δίνοντας τροφή σε διάφορα σενάρια, από ιαπωνικά βομβαρδιστικά και αμερικανικά αεροσκάφη που έχασαν τον προσανατολισμό τους, μέχρι μετεωρολογικά αερόστατα ή ακόμη και εξωγήινα διαστημόπλοια που επισκέφθηκαν την «Πόλη των Αγγέλων» στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα το μυστήριο παραμένει άλυτο, αλλά για τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας πρόκειται για μια από τις καλύτερα καταγεγραμμένες περιπτώσεις εμφάνισης ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων), που επαλήθευσαν πολυάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες.

Όλα ξεκίνησαν με την επίθεση κατά του αγκυροβολημένου στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 και την κήρυξη του πολέμου στην Ιαπωνία από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Φρανγκλίνο Ρούζβελτ.

Μια φρενίτιδα κατέλαβε ολόκληρη την Αμερική. Παντού έβλεπαν σαμποτέρ, εισβολείς ή κατασκόπους, ενώ τα μέλη της ιαπωνικής καταγωγής μειονότητας στη δυτική ακτή μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Αρχές διέταξαν προληπτικά τη νυχτερινή συσκότιση μεγαλουπόλεων, όπως το Λος Άντζελες, γεγονός που ενέτεινε την υστερία στον πληθυσμό. Και οι παραμικροί, ασυνήθιστοι θόρυβοι ξυπνούσαν φόβους για μια ιαπωνική επίθεση.

Η αεράμυνα της Πόλης των Αγγέλων ήταν σε επιφυλακή και τη νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ένα ραντάρ έπιασε σε απόσταση 120 χλμ το στίγμα ενός ιπτάμενου αντικειμένου. Σειρήνες άρχισαν να ουρλιάζουν από τη μία άκρη της πόλης μέχρι την άλλη και ο κόσμος κρύφτηκε στα σπίτια του. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα άρχισαν να κροταλίζουν. «Ο ουρανός πάνω απ’ το Λος Άντζελες εξερράγη σαν ηφαίστειο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυς. Άλλοι ανέφεραν ότι σμήνη αεροσκαφών εφορμούσαν είτε από μεγάλο ύψος είτε κάθετα στοχεύοντας αθώους περαστικούς, κάποιοι υποστήριξαν μέσα στον πανικό ότι καταρρίφθηκαν τουλάχιστον τέσσερα εχθρικά αεροπλάνα, ένα μάλιστα σε μια διασταύρωση στο Χόλιγουντ.

Όσο συνέχιζαν τα πυρά, τόσο πλήθαιναν οι περίεργες αναφορές. Τροχιοδεικτικά έσκιζαν τον ουρανό, ενώ προβολείς αναζητούσαν μανιωδώς τους εισβολείς.

Αλλά όταν ξημέρωσε, αποδείχθηκε ότι τα υποτιθέμενα θραύσματα των εχθρικών βομβών ήταν κάλυκες των αμερικανικών αντιαεροπορικών βλημάτων κι οι πέντε νεκροί που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της «επίθεσης» δεν ήταν θύματα των γιαπωνέζικων καταδιωκτικών, αλλά τροχαίων ή έπαθαν ανακοπή μέσα στον πανικό.

Φωτορεπορτάζ των Los Angeles Times της 26ης Φεβρουαρίου 1942 (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

Ο υπουργός Ναυτικού Γουίλιαμ Νοξ έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου για «λάθος συναγερμό», αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες. Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατό να γίνουν τέτοιες επιθέσεις, απάντησε θέλοντας και μη καταφατικά, ρίχνοντας νερό στο μύλο των θεωριών συνωμοσίας.

Τη σκυτάλη των... διευκρινιστικών δηλώσεων πήρε την επομένη ο υπουργός Πολέμου, Χένρι Στίμσον, ο οποίος υποστήριξε ότι έως και πέντε αεροσκάφη κατευθύνονταν προς το Λος Άντζελες, είτε πολιτικά αεροσκάφη, που δεν ταυτοποιήθηκαν ή ελαφρά ιαπωνικά κατασκοπευτικά. Αλλά ούτε αυτές οι δηλώσεις καθησύχασαν το κοινό, που άρχισε να ρωτά γιατί δεν επιτέθηκαν αμερικανικά αεροσκάφη στα ιαπωνικά...

Πέρασαν 41 ολόκληρα χρόνια μέχρι να επιχειρήσει το αρμόδιο Γραφείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να ρίξει φως στο μυστήριο. Όπως υποστήριξε, ένας συνδυασμός μετεωρολογικών αερόστατων και αντιαεροπορικών πυρών ευθυνόταν για το ανεξήγητο φαινόμενο, με αποτέλεσμα ορισμένοι -λόγω και της νευρικότητας από την πολεμική απειλή- να θεωρήσουν ότι το Λος Άντζελες δεχόταν αεροπορική επίθεση. Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, αλλά δεν είχαν εξαπολύσει καμία τον Φεβρουάριο του 1942.

Αλλά οι «ουφολόγοι» και άλλοι συνωμοσιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι άλλη ήταν η πραγματική εξήγηση. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν μάλιστα, υποτίθεται μυστικά απομνημονεύματα ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης Ρούζβελτ, που κάνουν λόγο για εξωγήινα ιπτάμενα αντικείμενα.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε τότε σε εφημερίδες απεικόνιζε ένα τριγωνικό αεροσκάφος που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο της εποχής και το οποίο εξαφανίστηκε τελικά πάνω από τον Ειρηνικό.

Εδώ και μερικά χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα φόρα και κάποια «ντοκουμέντα» του αμερικανικού Π.Ν, μεταξύ των οποίων κι ένα μνημόνιο, στο οποίο ο Ρούζβελτ μιλούσε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 1942 για νέα «υλικά, που βρίσκονται στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων και που θα μπορούσαν να αποδειχθούν μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη ενός “υπερόπλου”».

Στη δυσανάγνωστη απάντησή του ο Αμερικανός γενικός επιτελάρχης Τζορτζ Μάρσαλ κάνει λόγο για «ασυνήθιστα φαινόμενα στον εναέριο χώρο», και όλα αυτά ήταν αρκετά για να βγάλει ο «ουφολόγος» Ρόμπερτ Γουντ το συμπέρασμα ότι εξωγήινα ΑΤΙΑ έπεσαν στα χέρια των Αμερικανών την περίοδο του πολέμου και έτσι εξηγείται το τεχνολογικό προβάδισμα των ΗΠΑ στη μεταπολεμική περίοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ