Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο - iefimerida.gr

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο

Κακοκαιρία Θεσσαλονίκη /Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί στην Αττική η κακοκαιρία Ωκεανίς να μην χτυπά με την ένταση που είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά η κακοκαιρία είναι εδώ, με θυελλώδεις ανέμους και βροχή, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στη Θράκη χτυπά με εξαιρετική σφοδρότητα.

Αθήνα

Στην Αθήνα από τις 12 το μεσήμερι η κακοκαιρία Ωκεανίς χτυπά με βροχή και θυελλώδεις ανέμους. Αισθητή είναι και η πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, σε σχέση με χθες μόλις το βράδυ, η διαφορά είναι τεράστια.

Η χιονόπτωση στην Πάρνηθα είναι έντονη και από τις 14:30 το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα 2 ρεύματα στην οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου μεχρι το νοσοκομείο Πεντέλης 414.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πολικό κρύο

Με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έκανε την εμφάνιση της η κακοκαιρία «Ωκεανίδα» στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη

Από το πρωί η Θεσσαλονίκη έχει ντυθεί στα λευκά, με το χιόνι να φθάνει μέχρι τη θάλασσα.

Η κακοκαιρία δεν πτόησε τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το λευκό τοπίο για να παίξουν χιονοπόλεμο και να βγάλουν selfies σε σημεία της πόλης όπως ο Λευκός Πύργος ή οι Ομπρέλες του Ζογγόπουλου που έχουν ντυθεί στα λευκά.

Νωρίς το πρωί παρατηρήθηκαν προβλήματα με την κίνηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης, τα οποία όμως στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια για τα χωριά Αρδαμέρι του δήμου Λαγκαδά και Λιβάδι και Περιστερά του δήμου Θέρμης, λόγω του όγκου χιονιού στο οδόστρωμα. Αργότερα έγινε καθαρισμός του οδικού δικτύου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Ωστόσο, σε σχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η απαγόρευση ισχύει:

  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 65 έως το 98 χιλιόμετρο (Παλαιοχώρι - Στρατώνι)
  • στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 60 έως το 94 χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο -Ταξιάρχη - Αρναία)
  • στις επαρχιακές οδούς Αγ. Προδρόμου - Σανών, Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Αρναίας - Στανού και διασταύρωσης Βάβδου έως Βάβδο
  • στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου - Αγ.Νικολάου από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο 

Σε πολλούς άλλους δρόμους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου τέσσερις πτήσεις λόγω κακοκαιρίας, των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης, δεν κατέστη δυνατόν να προσγειωθούν πτήσεις.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Θράκη

Αισθητή έκανε την παρουσία της, από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία Ωκεανίς και στη Θράκη. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που ακολούθησε την καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών, εισέβαλλε με θυελλώδεις ανέμους, θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χιονοπτώσεις.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου και οι μηχανισμοί των δήμων προχωρούν σε ρίψη αλατιού στα σημεία όπου λόγω του παγετού υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας. «Το χιόνι δεν ξεπερνά τους λίγους πόντους αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, -2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς βοριάδες, έντασης έως και 6 μποφόρ, δημιουργούν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα και ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με αυξημένη προσοχή. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και τα μηχανήματά μας ρίχνουν από νωρίς αλάτι όπου κρίνεται αναγκαίο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Στη Ροδόπη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό δίκτυο Δρανιάς-Οργάνης-Σμιγάδας-Μυρτίσκης-Άνω Βυρσίνης. Στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας-Κέχρου (από το 15ο χλμ και στον υπόλοιπο ορεινό όγκο) και Ραγάδας-Εσοχής. Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω αυξημένης ροής υδάτων στις ιρλανδικές διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Μωσαϊκού.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Ξάνθη, στην εθνική οδό Ξάνθης-Μ.Σ. Αγίου Κωνσταντίνου, από το 35ο χιλιόμετρο και στη δημοτική οδό Καρυόφυτου-Λειβαδίτη-Δασικού χωριού.

Τέλος, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από τις 12 το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία, προσωρινά, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης.

Σαμοθράκη

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έχει ντυθεί στα λευκά.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 14

«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων. Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν' αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ' τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 15

Σκιαγραφώντας το καιρικό σκηνικό ο κ. Βίτσας σημειώνει πως «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, έντασης έως και 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από δυτικά και ήδη έχουν επεκταθεί σ' όλη τη Σαμοθράκη. Η έντονη χιονόπτωση εστιάζεται στη Χώρα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο, στην Καμαριώτισσα, τα Αλώνια και την Παλαιάπολη. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι κλειστό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μηχανήματά μας, που από το πρωί έκαναν πολλές απόπειρες αποχιονισμού, τώρα έχουν αποσυρθεί, λόγω μειωμένης ορατότητας που καθιστά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων οποιαδήποτε εργασία. Δεν βλέπεις ούτε στα τρία μέτρα».

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 16

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης ταυτόχρονα με την ανησυχία του για την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την αγωνία του για τα έργα αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη στο νησί, το οποίο παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από την τελευταία θεομηνία που είχε δεχθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού. «Έχω στείλει ήδη ενημερωτικό σημείωμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή τους γιατί η κατάσταση ξεφεύγει πάρα πολύ. Όχι σήμερα, γιατί λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων είναι αδύνατη, αλλά από αύριο και εφ' όσον κοπάσουν τα φαινόμενα», λέει χαρακτηριστικά.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 17

Λάρισα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες


Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.


Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Τρίκαλα

Έντονη η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστα.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Καρδίτσα

Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Φθιώτιδα

Από νωρίς το πρωί έχουμε έντονη χιονόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Αν και τα μηχανήματα της Περιφέρειας έπιασαν δουλειά από νωρίς, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για τους οδηγούς που κινούνται στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, και φυσικά ακόμα πιο δύσκολα στο επαρχιακό δίκτυο.

Συμφωνα με το lamiareport.gr αυτή την ώρα χιονίζει από την Πτελέα και πάνω μέχρι και μέσα στο Καρπενήσι, όπου το έχει στρώσει για τα καλά. Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής είναι από τον Τυμφρηστό μεχρι και μετά τη σήραγγα του «Παύλου Μπακογιάννη», όπου η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες.

Δυτική Μακεδονία

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, ενώ προβλήματα στο οδικό δίκτυο παρατηρούνται κυρίως στο Ν. Φλώρινας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία γνωστοποιεί για τα σημεία του οδικού δικτύου, στα οποία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα Γρεβενά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

  •    από το 13ο έως 32ο χλμ της εθνικής οδού Γρεβενών - Τρικάλων,
  •    από το 32ο έως 52ο χλμ της εθνικής οδού Ελασσόνας - Δεσκάτης - Καλαμπάκας, καθώς σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Δεσκάτης - Καρπερού και σε όλο το μήκος της δημοτικής οδού Δεσκάτης - Δασοχωρίου - Γηλόφου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Καστοριά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  •    -από το 18ο έως 24,5ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου ) και
  •    -από το 26ο έως 46ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 24,5ο έως 28ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στη Φλώρινα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  •    από το 6ο έως το 42ο χλμ της εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς ( μέσω Βίγλας) και
  •    -στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 20ο έως το 30ο χλμ της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Φλώρινας, διεξάγεται προς το παρόν κανονικά.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ν. Κοζάνης, στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Λήμνος

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 18

Ενα ακόμη νησί που δοκιμάζεται από την «Ωκεανίδα» είναι η Λήμνος.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 19

Στο νησί επικρατεί χιονοθύελλα με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να ξεριζωθούν από τον σφοδρό αέρα.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 20

Επίσης το χιόνι το έχει στρώσει στο κέντρο της Λήμνου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις του.

Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 21
Οι εικόνες της κακοκαιρίας: Χιόνι ως τη θάλασσα, πόλεις στα λευκά, κρύο | iefimerida.gr 22

Φωτογραφίες: Limnosreport.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ