Η ταινία «Attenberg» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επόμενα Οσκαρ

Η ταινία « Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011, στην τελετή απονομής χθες βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ενώ το "Attenberg" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη είναι η πρόταση της Ακαδημίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα φετεινά Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

«Παρά την γενικευμένη απαισιοδοξία να σκεφτόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, χαιρετίζοντας την κινηματογραφική κοινότητα στην διάρκεια της τελετής.

Πέρσι, στα πρώτα βραβεία της Ακαδημίας, το καλωσόρισμα στον θεσμό είχε κάνει ο Θανάσης Βέγγος. Φέτος η είδηση του θανάτου του επισκίασε την γιορτή. Και δεν ήταν η μόνη απώλεια φέτος.

Μέσα στην χρονιά έφυγαν από την ζωή πολλοί και σημαντικοί: ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Δαλιανίδης, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, ο κριτικός και διανομέας Γιώργος Τζιώτζιος, ο ντοκυμαντερίστας Γιώργος Κολόζης , πρόσφατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου. Τους μνημόνευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί «στην υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει τον πολιτισμό ακόμα και σε περιόδους κρίσης».

Για την αγωνία της κινηματογραφικής κοινότητας που παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον κινηματογράφο και καθώς η εφαρμογή των ελαφρυντικών φορολογικών κινήτρων για τον κινηματογράφο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί γιατί « δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τους αρμόδιους υπουργούς».

Οι υποψηφιότητες φέτος για τα βραβεία της Ακαδημίας ήταν 17 ταινίες μυθοπλασίας, 6 ντοκυμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Δείτε ΕΔΩ τους νικητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Attenberg Αθηνά Τσαγκάρη βραβεία Oscar

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ