Ολάντ: Αρχισα να επηρεάζω τη Μέρκελ... - iefimerida.gr

Ολάντ: Αρχισα να επηρεάζω τη Μέρκελ...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικές χαρακτήρισε ο Φρανσουά Ολάντ τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ υπέρ των αναπτυξιακών μέτρων στην Γηραιά Ήπειρο, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την εντύπωση ότι «συμφωνούν διαφωνώντας» ή «διαφωνούν συμφωνώντας» δίνουν, πάντως, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης, πιθανόν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας του.

Στις δηλώσεις τους επισημαίνουν κοινά σημεία, αλλά είναι ευδιάκριτες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις - ιδίως στο θεμελιώδες ζήτημα του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου, για το οποίο ο κ. Ολάντ έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Κάτι για το οποίο «δεν θα επιμείνει», όπως πιστεύει - και διοχετεύει προς τα έξω με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων - το Βερολίνο, που θεωρεί ούτως ή άλλως «αδιαπραγμάτευτο» το Σύμφωνο.

Πέρα από το «παιχνίδι των βολιδοσκοπήσεων» που σίγουρα εξελίσσεται ανάμεσα στον κ. Ολάντ και την κυρία Μέρκελ, ορατός είναι και ο ... κλεφτοπόλεμος των εντυπώσεων. Κάθε μία από τις δυο πλευρές επιχειρεί να δείξει τον εαυτό της περίπου ως δικαιωμένο, από θέσεις που προβάλλει η άλλη.

Η κυρία Μέρκελ στην ουσία είπε ότι το δικό της ενδιαφέρον για την ανάπτυξη στην Ευρώπη προϋπήρχε της εμφάνισης του Ολάντ στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο. Η προσέγγιση του Βερολίνου είναι σε αδρές γραμμές η εξής: «Εμείς ζητάμε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να επέλθει μεσώ αυτής η ανάπτυξη, αλλά και μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, το ρόλο της οποίας ουδέποτε αμφισβητήσαμε».

«Δεν ήθελε να ακούει αυτή τη λέξη...»

Στην ουσία η Γερμανία θεωρεί ότι ο κ. Ολάντ «παραβιάζει ανοικτές θύρες» μιλώντας για ανάπτυξη. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο κάθε πλευρά βλέπει να καταφθάνει η πολυθρύλητη ανάπτυξη είναι διαφορετικός, σε πολλά σημεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ θεωρεί ότι καρποφορούν οι δικές του παρεμβάσεις και πιέσεις. Είπε, συγκεκριμένα- όπως μεταδίδει το Reuters:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιδέες που προτείνω κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη. Τώρα η κυρία Μέρκελ λέει πως είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη, αν και δεν ήθελε μέχρι πρότινος ούτε να ακούει τη λέξη ανάπτυξη».

Κανείς δεν γνωρίζει φυσικά εκ των προτέρων εάν και κατά πόσο ο Ολάντ θα γίνει καταλύτης για να αλλάξει το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο. Το βέβαιο είναι όμως ότι ήδη οι παρεμβάσεις του προκαλούν πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό της Γερμανίας: Ένα εκ των τριών κορυφαίων στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Στάινμαϊερ, επέκρινε την κυρία Μέρκελ θεωρώντας άστοχες τις προγενέστερες «επιθέσεις της εναντίον του μελλοντικού Γάλλου προέδρου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ