Μονοετής αποκλεισμός με διετή αναστολή από την UEFA στην ΑΕΚ - iefimerida.gr

Μονοετής αποκλεισμός με διετή αναστολή από την UEFA στην ΑΕΚ

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καλά μαντάτα για την ΑΕΚ από την UEFA.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τιμώρησε την ελληνική ομάδα για όλα όσα έγιναν στον αγώνα με τον Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ με έναν χρόνο αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση αλλά με αναστολή δύο χρόνων. Εκτός αυτής θα κληθεί να δώσει δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών και καταβάλει πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Ένωση θα συμμετέχει και του χρόνου κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποφεύγοντας μια τιμωρία που θα μπορούσε να φέρει μεγάλο πλήγμα και στον οικονομικό τομέα.

Στην ΑΕΚ γνώριζαν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού και είχε επικεντρωθεί στην προσπάθεια ύπαρξης μιας ποινής με ανασταλτικό χαρακτήρα όπως και τελικά συνέβη.

Η ελληνική ομάδα θα οφείλει, απλώς, να είναι προσεκτική για τα επόμενα δύο χρόνια για να μην ενεργοποιηθεί η τιμωρία αποκλεισμού.

Τα σημεία-κλειδιά της υπόθεσης

Αναμφίβολα, υπήρξαν ορισμένα… σημεία που έφεραν και αυτή την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ με την αναστολή που εξασφαλίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην λήψη της απόφασης από την UEFA έπαιξε η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό υπόμνημα της ΑΕΚ ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Για αυτό και καθυστέρησε η εκδίκαση και η απόφαση.

Ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις όχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής αλλά με ορισμό inspector και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και του σεκιούριτι όφισερ του αγώνα!

Το γεγονός ότι η Ένωση απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

Αναμφίβολα, δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του inspector.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η χθεσινή ακρόαση ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους της πρωταθλήτριας. Ο επιθεωρητής έκανε προσπάθειες να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών. Εκεί κρίθηκε και το… παιχνίδι και αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης προκειμένου να επιτευχθεί η αναστολή. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Λυσάνδρου.

Αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν εκπρόσωποι της ΑΕΚ ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το που υπάρχουν τα όρια δράσης της ομάδας και που της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των σεκιούριτι που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Ήταν δεδομένο πως θα ερχόταν… καμπάνα για την ΑΕΚ. Η εικόνα με την μολότοφ στιγμάτισε τους πάντες. Ωστόσο, η ουσία είναι πως η Ένωση κατάφερε να αποφύγει το έμφραγμα του άμεσου αποκλεισμού από την Ευρώπη. Κέρδισε την αναστολή και τώρα θα πρέπει να μην συμβεί το παραμικρό στο ΟΑΚΑ για να μην πάει στράφι αυτή η κιτρινόμαυρη νίκη και τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημερώθηκε επίσημα από την UEFA για την τιμωρία του ενός χρόνου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με διετή αναστολή και των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών για τα γεγονότα που συνέβησαν στον αγώνα με τον Άγιαξ.

Από την πρώτη στιγμή η ομάδα μας απολογήθηκε δημόσια και αναγνώρισε τις ευθύνες που της αναλογούν για τα όσα συνέβησαν και πρόσβαλαν, πρώτα απ’ όλα, το όνομα και την ευρωπαϊκή ιστορία του club.

Αυτό που όλοι μας οφείλουμε να αναλογιστούμε είναι ότι η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος της περιπέτειας αλλά την αρχή μίας εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής απόλυτης συμμόρφωσης με το πνεύμα της εν λόγω απόφασης και λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει επιστροφή!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αεκ UEFA Άγιαξ τιμωρία Champions League
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ