Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι - iefimerida.gr

Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι

Χαλβάς Λουκάς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γεύση του πλούσια και μεθυστική. Η ιστορία του χάνεται στον χρόνο ενώ ο τρόπος παρασκευής του ακολουθεί την παράδοση και γίνεται με τα χέρια. Ο λόγος για τον «Χαλβά Λουκά» που αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που λέει, την παράδοση.

Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 0

Η ιστορία του ξεκινά από τα τέλη του 1945 όταν δύο αδέρφια, οι Γιάννης και Γιώργος Λουκάς γεννημένοι στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν δειλά – δειλά μια οικογενειακή επιχείρηση, θέλοντας να αναβιώσουν τον παραδοσιακό πολίτικο χειροποίητο χαλβά.

Κι αυτό έκαναν. Τα ηνία της επιχείρησης πέρασαν στα εγγόνια, που συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο των παππούδων τους και με πείσμα και μεράκι προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την παραδοσιακή συνταγή και με μεγάλη περηφάνια να παρουσιάσουν στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, τον πολίτικο χειροποίητο «Χαλβά Λουκά».

Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 1

Πώς όμως παίρνει τον τίτλο του χειροποίητου; Η παραδοσιακή παραγωγή του χειροποίητου χαλβά αποτελεί προτεραιότητα των αδερφών Λουκά. Οι χαλβάδες ζυμώνονται κάθε μέρα, στο χέρι, μέσα στα μεγάλα ημισφαιρικά «μπασίμια» που έφεραν οι παππούδες τους από την Πόλη. Έτσι, ο χαλβάς αποκτά αυτή την χαρακτηριστική υφή σαν τρίχα, που του επιτρέπει να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να τρίβεται και παράλληλα του προσδίδει και την γεύση της πολυτέλειας.

Κι αυτή η πλούσια γεύση και η ποιότητά του είναι που έχει κάνει τον «Χαλβά Λουκά» ξακουστό σε όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία και που σίγουρα θα έκανε υπερήφανους τους παππούδες της οικογένειας. Απόδειξη της μοναδικής γεύσης του, αποτελούν η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση και η ποιότητά του που έχουν εκτοξεύσει τις εξαγωγές. Από το 2003, η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Αυστραλία, την Σουηδία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η εταιρεία, με το εργαστήριό της στην Μενεμένη, δεν κάνει μαζική παραγωγή αλλά ποντάρει στην ποιότητα. Εξάλλου, αυτό είναι το στοίχημα στο οποίο έχουν ποντάρει και δεν θέλουν με τίποτα να το χάσουν. Γι’ αυτό και τα προϊόντα της δεν πρόκειται να τα βρείτε σε όλους τους πάγκους των σούπερ μάρκετ, αλλά σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα. Στα μαγαζιά δηλαδή εκείνα που κρύβονται οι μικροί θησαυροί που φτιάχνονται ανά την Ελλάδα ακολουθώντας πατροπαράδοτες συνταγές και χρησιμοποιώντας μόνο φίνες πρώτες ύλες. Κάτι σαν τους Ελληνες Artisanals της διατροφής, που θα έλεγαν και οι Γάλλοι.

Ποιες είναι όμως οι γεύσεις που παρασκευάζονται;
Η μοναδικότητά του «Χαλβά Λουκά», εκτός από τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο που παρασκευάζεται, έγκειται και στις ιδιαίτερες γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Από τις κλασικές: βανίλια, βανίλια – κακάο, βανίλια – φιστίκι, βανίλια αμύγδαλο και βανίλια – κουβερτούρα, μέλι, κράμπερι - κουβερτούρα, φιστίκι ταχίνι μέχρι τις πιο ιδιαίτερες όπως πορτοκάλι κουβερτούρα, σύκο – κουβερτούρα και η νέα γεύση κάστανο – κουβερτούρα!

Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 2
Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 3


Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 4

Ένα άλλο προϊόν που σίγουρα θα κατακτήσει μια θέση στην καρδιά σας και που μπορείτε να δώσετε χωρίς ενδοιασμούς στα παιδιά σας, είναι το καρυδόπαστο. Είναι ένα προϊόν που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη διαθρεπτική αξία. Είναι σαν μια «υγιεινή σοκολάτα», διότι παρασκευάζεται από ταχίνι, κακάο και καρύδια και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες.

Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη... φτιαγμένος με τέχνη, μεράκι και ταχίνι  | iefimerida.gr 5



Επίσης, οι ψαγμένοι λάτρεις του χαλβά, μπορούν να προμηθευτούν από τα επιλεγμένα delicatessen και το ταχίνι της εταιρείας. Είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σησαμιού περνώντας από την διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Και το σημαντικότερο, συγκαταλέγεται στην λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Μια μοναδική πρόταση για ένα υγιεινό πρωινό για όλη την οικογένεια.

Ακόμη, για όλους εμάς τους μεγαλύτερους που έχουμε αναμνήσεις από ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι στην σκιά ενός δέντρου με ένα ποτήρι παγωμένης βανίλιας, η εταιρεία «Χαλβάς Λουκά» έχει και πάλι την λύση καθώς στα επιλεγμένα καταστήματα πώλησης των προϊόντων της, μπορεί να βρει κανείς το γλυκό Βανίλια που όλοι το γνωρίζουμε ως «Υποβρύχιο».

Σίγουρα οι παππούδες Γιάννης και Γιώργος Λουκάς, θα ένιωθαν περήφανοι που τα εγγόνια τους κράτησαν όχι μόνο ζωντανή την επιχείρησή τους, αλλά την διάνθισαν και την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο, μένοντας όμως πιστοί στην παράδοση και την ποιότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ