Ο έρωτας της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη επί σκηνής - iefimerida.gr

Ο έρωτας της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη επί σκηνής

«Μαρία Πολυδούρη» στο θέατρο Αλκμήνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μαρία Πολυδούρη ήταν κόρη του φιλολόγου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές αντιλήψεις. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, ενώ είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών, αλλά και στο Αρσάκειο της Αθήνας για δύο χρόνια.

Στα γράμματα εμφανίστηκε σε ηλικία 14 ετών με το πεζοτράγουδο «Ο πόνος της μάνας», το οποίο αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού που ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μοιρολόγια που άκουγε στη Μάνη.

Στα δεκαέξι της διορίστηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας και παράλληλα εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Το 1920, σε διάστημα σαράντα ημερών, έχασε και τους δύο γονείς της.

Το 1921 μετατέθηκε στη Νομαρχία Αθηνών και παράλληλα εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην υπηρεσία της εργαζόταν και ο ομότεχνός της Κώστας Καρυωτάκης. Γνωρίστηκαν και μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένας σφοδρός έρωτας, που μπορεί να κράτησε λίγο, αλλά επηρέασε καθοριστικά τη ζωή και το έργο της.

Από αυτόν τον έρωτα πιάνεται... και ξετυλίγει τη ζωή της επί σκηνής του θεάτρου Αλκμήνη. Τη Μαρία Πολυδούρη υποδύεται η Φωτεινή Φιλοσόφου και τον Κώστα Καρυωτάκη ο Νίκος Γιάννακας.

Η «Μαρία Πολυδούρη» είναι ένα καινούργιο έργο γραμμένο με την αυθεντική φωνή της ηρωίδας, οι ήρωες ζουν την εποχή τους, κρίνουν αμείλικτα την κοινωνία τους και εκτοξεύουν τη σκέψη τους στην αναπηρία και την ανεπάρκεια που έχει αυτή κοινωνία να συνομιλήσει με το ποιητικό τους όραμα για τον κόσμο.
Μιλά για την απίστευτη δύναμή της ποιήτριας να ενθουσιάζεται και παράλληλα να υποφέρει. Να αγαπά και παράλληλα να απορρίπτει. Να ψηλώνει την αλήθεια της μέχρι να ακουστεί. Και να ταπεινώνει το ψέμα μέχρι να το αφανίσει. Να είναι ώριμη μέσα στη μοναδική παιδικότητά της.
Να είναι επαναστατημένη ακόμη και μέσα στην επίθεση της αρρώστιας της. Να υπερβαίνει με τόλμη ό,τι η εποχή της αδυνατούσε να δεχτεί και να κατανοήσει. Είναι μια παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια.

Το έργο έχει γράψει η ποιήτρια και φιλόλογος Βιβή Κοψιδά-Βρεττού
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Στο ρόλο της Μαρίας Πολυδούρη η Φωτεινή Φιλοσόφου
Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας
Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης

Το έργο ενδείκνυται για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητές.
Κάθε Τετάρτη στις 19.00 και Πέμπτη στις 21.30
Διάρκεια: 80’ χωρίς διάλειμμα

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ ( Αλκμήνης 8-12 στάση μετρό Κεραμεικός) τηλ. 2103428650

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ