Ακυρώθηκε η απόφαση των Σερβοβοσνίων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος - iefimerida.gr

Ακυρώθηκε η απόφαση των Σερβοβοσνίων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, ανήγγειλε ότι θα ακυρώσει την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν η απόφαση δεν ακυρωθεί από την ίδια τη Βουλή.

"Το δημοψήφισμα δεν είναι πρόβλημα, αν αφορά αρμοδιότητες των δήμων ή των οντοτήτων, αλλά το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν να διεξάγουν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας αφορά ζήτημα του κεντρικού κράτους και δεν μπορεί να επιτραπεί", ανέφερε ο κ. Ίνζκο, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας TV RS.

Ο κ. Ίνζκο τόνισε ότι αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεμήνυσε ότι οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλιώς θα το κάνει ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει εξετάσει αυτή την πιθανότητα.

Το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, και θα λάβει απόφαση για το δημοψήφισμα, το οποίο ο κ. Ίνζκο χαρακτήρισε αντίθετο στη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη χώρα.

Η Σερβική Δημοκρατία προκήρυξε δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν, αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τους νόμους που έχουν επιβληθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, κυρίως εκείνους που αφορούν το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας.

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Με αποχώρηση απειλούν οι αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας

Αν ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας ακυρώσει την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όλοι οι αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας θα αποσυρθούν από τους θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Μπάνια Λούκα «Γκλας Σρπσκε».

Από την τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αποχωρήσει ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και από το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας θα αποχωρήσουν ο προεδρεύων και όλοι οι υπουργοί και οι αναπληρωτές τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, από το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας θα παραιτηθούν όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Σερβικής Δημοκρατίας και από τη Βουλή της Βοσνίας οι βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Αν δεν έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζουμε για τους θεσμούς, τους οποίους χρηματοδοτούμε, δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχουμε στο έργο τους», ανέφερε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ