Η εφορία δεν χωρίζει τους Ελληνες -Οι παγίδες των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων για τους συζύγους - iefimerida.gr

Η εφορία δεν χωρίζει τους Ελληνες -Οι παγίδες των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων για τους συζύγους

Οι ουρές στην Εφορία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φόβος των έξτρα τεκμηρίων φαίνεται πως φρέναρε πολλά ζευγάρια από το να «χωρίσουν» λόγω Εφορίας και να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Εως τώρα μόλις έχουν κατατεθεί μόλις 12.000 αιτήσεις για διαζύγιο στις φορολογικές δηλώσεις.

Εως τώρα πάντως τα χωριστές δηλώσεις φαίνεται πως έχουν κάνει σε ζευγάρια σε διάσταση και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θέλουν να έχουν προβλήματα με τη έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Οι παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι... χωρισμένοι

Πρακτικά πάντως όσοι σκέφτονται το φορολογικό διαζύγιο με άλλο τους μισό θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια συγκεκριμένα ζητήματα και να μην πέσουν σε παγίδες.
Συγκεκριμένα σε περίπτωση που κάνουν χωριστές δηλώσεις θα πρέπει να ξέρουν:

1. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του κάθε ενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομα του. Θα γίνεται χωριστός υπολογισμός των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

2.Τι ισχύει με τα τεκμήρια. Το εισόδημα υπολογίζεται βάσει περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Βάσει της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ ισχύει:

  • Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.
  • Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών- δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
  • Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο και να παρουσιάσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα.

Υπενθυμίζεται πως οι έγγαμοι μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση ότι επιθυμούν φέτος να υποβάλλουν χωριστή δήλωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ