Οχι στα πλαστικά καλαμάκια λένε τα Everest και κερδίζουν μια θέση στην καρδιά μας 

Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει κάθε πρωί ένα καφέ από τα Everest. Είναι η αγαπημένη μου συνήθεια και δεν την αλλάζω με τίποτα. Πώς να το κάνουμε; Δεν ανοίγει το μάτι μου διαφορετικά.

Χθες το πρωί, ακολουθώντας πιστά το καθιερωμένο μου πρόγραμμα, πέρασα από ένα κατάστημα Everest για να πάρω τον καφέ μου. Έναν περιποιημένο Freddo cappuccino. Η γεύση του ήταν πλούσια, όπως πάντα, ο καφές απολαυστικός. Κάτι, όμως, ήταν διαφορετικό... Δεν μου πήρε χρόνο να καταλάβω ότι το καλαμάκι του freddo μου ήταν διαφορετικό από το χθεσινό. Και από τα καλαμάκια που κυκλοφορούν γενικότερα. Καθότι δημοσιογράφος με περιέργεια που δεν συμμαζεύεται ρώτησα αμέσως την κοπέλα που μόλις μού είχε φτιάξει τον καφέ. «Είναι βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φιλικά προς το περιβάλλον! Από εδώ και πέρα στα Everest, σε οποιοδήποτε κατάστημα της αλυσίδας επισκεφθείτε, θα απολαμβάνετε τον καφέ σας μόνο με τέτοια καλαμάκια», μου είπε με ένα τεράστιο χαμόγελο υπερηφάνειας στο πρόσωπό της.

Και αμέσως και το δικό μου πρόσωπο φωτίστηκε!

Ολα όσα το προηγούμενο χρονικό διάστημα γράφαμε σε πολλά άρθρα μας, για τα καταστήματα στο εξωτερικό που αντικαθιστούν τα καλαμάκια με άλλα βιοδιασπώμενα, για το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια κίνηση και το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει, για το πόσο απαραίτητο είναι όλοι να ξυπνήσουμε και να επαγρυπνούμε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μού ήρθαν μεμιάς στο μυαλό και φώτισαν το πρόσωπό μου. Ξαφνικά, με την πρωτοβουλία άλλων, γινόμουν και εγώ η ίδια αρωγός αυτού για το οποίο παλεύουν παγκόσμια forums, ηγέτες και επιστήμονες! Και κάπως έτσι κατέληξα να πηγαίνω προς το γραφείο απολαμβάνοντας τον καφέ μου κυριευμένη από τη χαρά ότι συμβάλλω και εγώ ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος!

Φυσικά, αφού μοιράστηκα το νέο με όλους τους συναδέλφους στο γραφείο, μεταφέροντάς τους όλα όσα μου είχε πει η barrista από τα Everest κάθισα και το έψαξα λίγο παραπάνω. Ηθελα να αντιληφθώ όλο το αποτύπωμα μιας τέτοιας κίνησης σε κάτι τόσο οικουμενικό, παγκόσμιο και επιτακτικό όσο είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Και ομολογουμένως τα έχασα διαπιστώνοντας πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει μια τέτοια αλλαγή. Μια αλλαγή σε μια απλή καθημερινή συνήθεια για μένα, η οποία βέβαια αποκτά άλλες διαστάσεις όταν το αναγάγεις στο σύνολο.

Μέσα στη μανία μου να μάθω τα πάντα για την πιο θετική είδηση της ημέρας, όπως τη χαρακτήρισα, την οποία μάλιστα είχα ανακαλύψει μόνη μου (η χαρά του δημοσιογράφου!) έμαθα ότι τα Everest είναι η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα που κάνει αυτό το βήμα, που καταργεί δηλαδή το πλαστικό καλαμάκι και το αντικαθιστά με ένα καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον.

Και διαβάζοντας, ψάχνοντας και κάνοντας και μερικές ερωτήσεις έμαθα και κάποια έξτρα, πολύ χρήσιμα πράγματα:

  • Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA*, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και  ζαχαροκάλαμου. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ τα υπολείμματα φαγητού. Σούπερ! Δηλαδή πίνεις τους καφέδες σου από τα Everest, τους απολαμβάνεις και μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος ότι με το καλαμάκι σου δεν έβαλες και εσύ έναν ακόμη κόκκο στην καταστροφή του περιβάλλοντος. 
  • Με αυτήν την κίνηση (κατάργησης των πλαστικών καλαμακίων και αντικατάστασή τους από νέα βιοσιασπώμενα καλαμάκια), εξοικονομούνται περισσότεροι από 10 τόνους πλαστικού που προέρχονται από την κατανάλωση περισσότερων από 18.000.000 πλαστικών καλαμακίων ετησίως στα καταστήματα Everest! Οταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως μονάδα όλα μοιάζουν μικρά, αλλά στο σύνολο πραγματικά οι αριθμοί αποκτούν άλλη διάσταση! 
  • Μπορεί να μοιάζει μικρή κίνηση αλλά δεν είναι καθόλου. Οταν μιλάμε για μια τέτοια επιχείρηση όπως τα Everest και για αριθμούς όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, η μετάβαση από το απλό κλασικό καλαμάκι στο βιοδιασπώμενο ισοδυναμεί με μια επένδυση! 

Ρωτώντας πάντα έμαθα ότι δεν είναι η μόνη κίνηση και πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν τα Everest ως προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Η εταιρεία, έχοντας ήδη αναλάβει μια σαφή δέσμευση προς αυτό τον τομέα θα προσπαθήσει ακόμη πιο εντατικά στην βελτίωση των επιδόσεών της με ουσιαστικές παρεμβάσεις στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Και επειδή είμαι γενικά ανήσυχο πνεύμα όλο αυτό πέρα από τα χαμόγελα μου προκάλεσε και τον εξής προβληματισμό: Με ποιες άλλες τόσο απλές -για μένα- κινήσεις θα μπορούσα να συμβάλλω στην προστασία του περιβάλλοντος; Τελικά την απάντηση τη βρήκα βρίσκοντας τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες των Εverest σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (περισσότερες πληροφορίες εδώ: wegogreen.everest.gr).

Διαπίστωσα λοιπόν ότι τα Everest πρωτοπορούν γενικότερα στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος υιοθετώντας διαφορετικές καθημερινές συνήθειες: Δηλαδή, μπορεί ο καθένας μας να πηγαίνει με το δικό του ποτήρι σε ένα από τα περισσότερα από 200 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και οι υπάλληλοι να του φτιάχνουν εκεί τον καφέ του. Επίσης, έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο απαραίτητο είναι το καπάκι στο ποτήρι του καφέ; Τις περισσότερες φορές, πραγματικά δεν το χρειάζεσαι. Γιατί λοιπόν να μην το αποφεύγεις, συνεισφέροντας κι εσύ στην μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης;

Η μέρα μου ξεκίνησε πολύ καλύτερα. Τώρα έχω κι εγώ ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη, ξέροντας πως με τον καθημερινό μου καφέ βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Και τα Everest κέρδισαν μια θέση στην καρδιά μου.

*PLA: βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ