O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήµατος - iefimerida.gr

O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήµατος

Πασκάλ Μπρυκνέρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χρήµα είναι µία υπόσχεση που επιδιώκει τη σοφία. Η έκφραση πρέπει να γίνει κατανοητή µε διπλή έννοια: είναι σοφό να έχουµε χρήµατα, είναι σοφό να αναρωτιόµαστε πάνω σ’ αυτά.

O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήµατος και του πλούτου, εξετάζει το χρήµα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση µας απέναντί του.

Το νέο του βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τον Πατάκη με τίτλο «Η σοφία του χρήματος» σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

«Μερικοί από µας είναι φτωχοί, άλλοι είναι νεόπλουτοι, λιγοστοί είναι κληρονόµοι και συνεχιστές µεγάλων περιουσιών» γράφει.

Το νέο του βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ κυκλοφόρησε από τον Πατάκη με τίτλο «Η σοφία του χρήματος» σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου

«Τι συναισθήµατα προκαλεί το χρήµα; Τι υλικές επιδιώξεις έχουν οι άνθρωποι και ποιες από αυτές οµολογούν; Ζούµε σε κοινωνίες όπου ο φθόνος θεωρείται εύλογος κι όπου επικρατεί ακόµα η χριστιανική ιδέα περί του φτωχού που θα ανταµειφθεί στον άλλο κόσµο.
Η Σοφία του χρήµατος ξεκαθαρίζει τις προκαταλήψεις µας, αποκαλύπτει τις αδυναµίες µας και φωτίζει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που µπορούν να υλοποιηθούν στη σύγχρονη δηµοκρατία».

Ο Μπρυκνέρ παραπέµπει στους «Σοφούς» της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισµού, των µεγάλων ιδεολογιών και θρησκειών γράφοντας τη µακρά ιστορία του χρήµατος και µαζί αυτή του ονείρου του ανθρώπου να γίνει πλούσιος.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι Γάλλος συγγραφέας, ένας από τους λεγόμενους "νέους Φιλοσόφους"' που ήρθαν στο προσκήνιο τις δεκαετιες του '70 και του '80. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι αφιερωμένο σε κριτικές της γαλλικής κοινωνίας και κουλτούρας

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948.

Κατέχει διδακτωρικό Φιλοσοφίας από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, είναι καθηγητής Λογοτεχνίας και Πολιτικών Επιστημών στην Αμερική και αρθρογραφεί επίσης στο «Nouvel Observateur»

To όνοµά του συνδέθηκε µε τους Νέους Φιλοσόφους, ενώ έγινε παγκόσµια γνωστός µε τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που πρωτοεκδόθηκαν το 1981, έγιναν ταινία από τον Ρόµαν Πολάνσκι το 1992 και επανεκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2017.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012), Το παράδοξο του έρωτα (2013) και το αυτοβιογραφικό του µυθιστόρηµα Ένας καλός γιος (2015).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ