×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΚΟΣΜΟΣ
ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Κωνσταντινούπολη: Μέσα στην Κινστέρνα του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου -Τη δεξαμενή με τις 32 κολώνες [βίντεο]

Η δεξαμενή νερού στην Κωνσταντινούπολη
23|02|2019 | 08:35
Η δεξαμενή νερού στην Κωνσταντινούπολη

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε και πάλι η Κινστέρνα του Θεοδόσιου, μετά από οκτώ χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Την τελική φάση των εργασιών φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Cafer Bozcurt Architects.

Η εν λόγω δεξαμενή νερού στην Κωνσταντινούπολη - Serefiye Sarnıcı, για τους Τούρκους -κατασκευάστηκε επί βασιλείας του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β' (428 - 443). Το εμβαδόν της είναι περίπου 45 επί 25 μέτρα και η οροφή της στηρίζεται σε 32 κολώνες από μάρμαρο που μεταφέρθηκε ειδικά για την κατασκευή της από τη νήσο του Μαρμαρά (την Προκόννησο ή Προικόννησος).

Χαλύβδινοι δακτύλιοι ενίσχυσαν και τις 32 κολώνες της ιστορικής δεξαμενής που έχτισε το 428 - 443 ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β'

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, το κτίσμα καθαρίστηκε από τη λάσπη και τη στάχτη και απαντλήθηκε η υπερβάλλουσα ποσότητα νερού μέσα.

Χαλύβδινοι δακτύλιοι ενίσχυσαν και τις 32 κολώνες για να αποφευχθούν μελλοντικές φθορές, και τοποθετήθηκαν χαλύβδινες ράβδοι σύνδεσης για περαιτέρω δομική στήριξη της κινστέρνας.
Δεν κρίθηκε αναγκαία περαιτέρω ενίσχυση των τοίχων και του πατώματος.

Τμήματα των θόλων που είχαν καταρρεύσει αντικαταστάθηκαν με παρόμοια αλλά διακριτά υλικά. Τούβλα στους τοίχους που έλειπαν, αντικαταστάθηκαν με παρόμοια, τα οποία όμως τοποθετήθηκαν 5 εκατοστά βαθύτερα για να δηλώνεται ότι πρόκειται για προσθήκες. Οι ρωγμές στους τοίχους καλύφθηκαν με ειδικό ασβεστοκονίαμα και οι τριχοειδείς ρωγμές στις κολώνες με έγχυση εποξικής ουσίας.

Η οροφή της στηρίζεται σε 32 κολώνες από μάρμαρο που μεταφέρθηκε ειδικά για την κατασκευή της από τη νήσο του Μαρμαρά (την Προκόννησο ή Προικόννησος).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ όλες οι επεμβάσεις είναι απολύτως ορατές στον επισκέπτη, για να του δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα διάφορα επίπεδα κατασκευαστικής παρέμβασης στο κτίσμα.
   
Η κύρια πρόσοψη της κινστέρνας έχει πλέον μια επιπρόσθετη δομή από χάλυβα και γυαλί ώστε να προσφέρεται χώρος για δύο φουαγιέ και γραφεία.
 

Η Κινστέρνα του Θεοδόσιου λειτουργεί ως μουσείο και μπορεί και πάλι να δεχτεί επισκέπτες.

Μία ιδέα από το εσωτερικό της Κινστέρνας

ΣΧΟΛΙΑ