Ο Τραμπ δεν έχει ανάγκη τον Σίνζο Αμπε -Ποιοι τον έχουν προτείνει ήδη για Νόμπελ Ειρήνης

Ο Σίνζο Αμπε τηρεί σιγή ιχθύος, αναφορικά με το αν έχει προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης. Πλέον, δεν χρειάζεται καν να απαντήσει. Κάποιοι άλλοι έχουν προτείνει ήδη τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του άξιζε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα του το δώσουν. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός του έδωσε το «ωραιότερο αντίγραφο» της πεντασέλιδης επιστολής του προς την Επιτροπή Νόμπελ. Ο Αμπε, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου. Αλλά, πλέον δεν χρειάζεται.

Δύο Νορβηγοί βουλευτές αποκάλυψαν ότι έχουν ήδη προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. «Ηταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η ένταση έχει πλέον μειωθεί και πολλά οφείλονται στο αντισυμβατικό διπλωματικό στυλ του Τραμπ», δήλωσε ο ένας από αυτούς, ο Περ-Βίλι Αμούντσεν, που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, από το 2016 έως το 2017.

Ο Αμούντσεν έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Νόμπελ με τον βουλευτή Κρίστιαν Τίμπρινγκ- Γκιέντε, τον Ιούνιο, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμούντσεν. Διευκρίνισε όμως ότι η βράβευση του Τραμπ θα εξαρτηθεί από το αν οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια αξιόπιστη συμφωνία αφοπλισμού, αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οσο για τον Αμπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi της Ιαπωνίας, δεν πήρε αυθόρμητα την πρωτοβουλία να προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης. Αντίθετα, του ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση να το κάνει! Υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης μπορούν, μεταξύ άλλων να προτείνουν οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις, οι αρχηγοί κρατών, οι καθηγητές ιστορίας, κοινωνικών επιστημών και νομικής και οι παλαιότεροι βραβευθέντες.

Η πενταμελής Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας, που αποφασίζει ποιος θα τιμηθεί με το βραβείο, δεν κάνει κανένα σχόλιο για τις υποψηφιότητες, αντιθέτως κρατά μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα τόσο των υποψηφίων όσο και εκείνων που τους προτείνουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ