Attica Bank: Από το δάνειο Πολάκη ως τις μπουνιές ανάμεσα σε δύο τραπεζίτες - iefimerida.gr

Attica Bank: Από το δάνειο Πολάκη ως τις μπουνιές ανάμεσα σε δύο τραπεζίτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπόθεση Πολάκη μπορεί να προκαλεί «ρωγμές» στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αφού ουδείς μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν μια τράπεζα να δείχνει τέτοια γενναιοδωρία σε καταναλωτικό δάνειο, αλλά κυρίως αναδεικνύει και το παρασκήνιο της μάχης εξουσίας που έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής η Τράπεζα δεν έχει δώσει εξηγήσεις πώς ενεκρίθη ένα τόσο υψηλό καταναλωτικό δάνειο, όταν οι Τράπεζες δίνουν πλέον τα δάνεια με το σταγονόμετρο, ούτε πώς έγινε δεκτή η υποθήκη του σπιτιού του Παύλου Πολάκη όταν το σπίτι στα Σφακιά είναι ήδη υποθηκευμένο λόγω άλλου δανείου 300.000 ευρώ.

Αλλά επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο της υπόθεσης και η διαρροή της είδησης. Η Τράπεζα Αττικής είναι μια Τράπεζα πλήρως ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διαρροή της είδησης σε μια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα όπως είναι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προφανώς και δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται, εκτιμούν όλοι, σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στην Τράπεζα, καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι εκλογές, και μετά τις κάλπες... προφανώς θα ακολουθήσουν και έλεγχοι.

Οι μπουνιές στην Τράπεζα Αττικής

Με αφορμή το δάνειο Πολάκη και την διαρροή της είδησης πολλοί θυμήθηκαν τι είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες με αφορμή ένα δάνειο, όπως ανέφεραν τότε οι πληροφορίες, 100.000 ευρώ. Σύμπτωση;

Τότε ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επιτέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη, που είναι επιλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, με γροθιές και μπουνιές...και χρειάστηκε η παρέμβαση των φρουρών και των γραμματέων για να αποσπάσουν τον δεύτερο από τα χέρια του πρώτου.

Τα γρονθοκοπήματα έλαβαν χώρα μέσα στο γραφείο του προέδρου της τράπεζας ενώ στους διαδρόμους ακούγονταν κραυγές και βαριές βρισιές.

Οι πληροφορίες ήθελαν τότε ως αφορμή του επεισοδίου ενα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για το οποίο είχε αντιρρήσεις ο Θ. Πανταλάκης. Ποιός ήταν ο αποδέκτης του δανείου; Πληροφορίες θέλουν το δάνειο να είχε αποδέκτη γνωστό δημοσιογράφο που έχει ραδιοφωνικό σταθμό και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε είναι γνωστό αν το δάνειο ήταν επιχειρηματικό η καταναλωτικό. Απλά η ταρίφα φαίνεται ήταν η ίδια.

Οταν ο Θεόδωρος Πανταλάκης κάλεσε για εξηγήσεις στο γραφείο του τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, η κατάσταση έφθασε στο αμήν. Μπουνιές, κλωτσιές, βρισιές και αν δεν παρενέβαιναν τρίτοι, ο Θεόδωρος Πανταλάκης δεν θα έβγαινε σώος και αβλαβής.

Το επεισόδιο δείχνει την μάχη που δίνεται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ και η είδηση για το δάνειο του Παύλου Πολάκη καθόλου τυχαία δεν είναι και μάλλον έχει σχέση και με το επεισόδιο.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Παναγιώτης Ρουμελιώτης- φωτογραφία intimenews

Η αγάπη του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής

Η στενή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα Αττικής έχει φυσικά παρελθόν. Ολοι θυμούνται τον αγώνα που είχε δώσει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για να μην περιέλθει τον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον διορισμό της διοίκησης η μοναδική μη- συστημική Τράπεζα. Τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για την ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Αλλά και τις επισημάνσεις του οτι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες»... Τι εννοούσε ακριβώς ο Γιάννης Δραγασάκης δεν το εξήγησε. Ισως όμως η ερμηνεία να δόθηκε τελικά από τις αποκαλύψεις για τα δάνεια που πήρε από την Τράπεζα Αττικής ο κόκκινος επιχειρηματίας και επίδοξος καναλάρχης, ο αγαπημένος εργολάβος του Χρήστου Σπίρτζη Χρήστος Καλογρίτσας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ελέγχους που έγιναν ο γνωστός κατασκευαστής πήρε συνολικά από την Τράπεζα Αττικής 127,6 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τα 77,6 εκατ. τα πήρε από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή από το 2015 και μετά. Το 2015 είχε πάρει 55 εκατ ευρώ και από την αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκάτ ευρώ.

Σε πόρισμα ελέγχου προέκυψε ότι η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Τα ερωτήματα για τον Παύλο Πολάκη

Η αποκάλυψη του καταναλωτικού δανείου 100 000 ευρώ, όμως, έφερε τον Παύλο Πολάκη σε πολύ δύσκολη θέση. Οχι μόνο γιατί ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση, είτε ο ίδιος είτε η Τράπεζα, να εξηγήσει πώς και γιατί η Attica Bank έδειξε τέτοια γαλαντομία για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αλλά και γιατί οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τα εισοδήματά του, έβαλαν πολλούς σε σκέψεις.

Αιτιολογώντας το δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι το έκανε επειδή λόγω διακοπής άσκησης της ιατρικής μειώθηκαν δραστικά τα εισοδήματά του. Εγραψε στο facebook ο Παύλος Πολάκης:

-Από τον Οκτώβρη του 15 αναγκαστικά σταμάτησα, λόγω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρούργου-εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου.

Μόνο που από μια απλή ανάγνωση του Πόθεν Εσχες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προκύπτει οτι το 2014 είχε εισοδήματα 54.436 ευρώ, ενώ για το 2015 τα έσοδά του ανήλθαν σε 100.333 ευρώ.

Και προκύπτει φυσικά το ερώτημα αν ο Παύλος Πολάκης είπε ψέματα για τα εισοδήματά του σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ευκολία με την οποία του δόθηκε το δάνειο ή αν όντως έχει αποκρύψει εισοδήματα από την εποχή που εργαζόταν ως γιατρός.

Attica Bank: Από το δάνειο Πολάκη ως τις μπουνιές ανάμεσα σε δύο τραπεζίτες | iefimerida.gr 1

Από τους πρώτους που σχολίασαν φυσικά την υπόθεση Πολάκη ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης που έχει κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό:


Επειδή χθες σας είπα ότι ρώτησα +1000 ανθρώπους αν θα τους έδινε η Τράπεζα τους το δάνειο που έδωσε η Τράπεζα στον Πολάκη και ούτε ένας δεν μου είπε ναι, δείτε και το βίντεο με τα μάτια σας.

Τα ακίνητο του Πολάκη στα Σφακιά

Εξίσου περίεργες είναι και οι εγγυήσεις που ζήτησε η Τράπεζα για να δώσει το δάνειο στον Παύλο Πολάκη. Οι πληροφορίες θέλουν την Attica Bank να ενέγραψε υποθήκη πάνω σε ένα σπίτι ιδιοκτησίας του στoν Αργουλέ Σφακίων. Ομως το σπίτι αυτό βαρύνεται ήδη με πρώτη υποθήκη από τη Eurobank, για δάνειο που έχει πάρει πρό κρίσης ο Παύλος Πολάκης, συγκεκριμένα το δάνειο δόθηκε το 2008, ύψους 300.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετείται με υψηλές δόσεις των 1.300 ευρώ και η λήξη αποπληρωμής του είναι το 2035. Να σημειωθεί ότι η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου έχει πέσει στις 230.000 ευρώ, η δε αντικειμενική του είναι 95.000 ευρώ. Τα προβλήματα που διαπιστώνονται με την δανειοδότηση του Παύλου Πολάκη εξηγούν ενδεχομένως και το γιατί η Τράπεζα έδωσε το δάνειο σε δύο δόσεις. Πιθανώς για να αποφύγουν τον εσωτερικό έλεγχο και τυχόν ερωτήματα για τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί.

Ετσι φαίνεται πάντως να ερμηνεύεται το ότι αρχικά εγκρίθηκε ένα δάνειο ύψους 70 χιλιάδων ευρώ που έχει αποπληρωμή σε 15 χρόνια, και ένα δεύτερο μικρότερο δάνειο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί σε 9 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ