«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» -Μπούμερανγκ γύρισαν οι πράσινες μεταγραφές - iefimerida.gr

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» -Μπούμερανγκ γύρισαν οι πράσινες μεταγραφές

Μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται η υπόθεση του ανασχηματισμού με τους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου, τα στελέχη δηλαδή δεύτερης διαλογής της τέως κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που βρήκαν θέση στα υπουργικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεταγραφή «πράσινων» στελεχών που ήταν πάντα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και διαφώνησαν ακόμη και με την Συμφωνία των Πρεσπών δεν είχε θετικό απόηχο στο κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, η υποδοχή της προσχώρησης των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα από πλευράς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν... επιεικώς αρνητική και μάλλον συσπείρωσε το ΚΙΝΑΛ, που ο πρωθυπουργός θέλει να διεμβολίσει.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου η είδηση της ανάληψης υπουργείων από τους δύο «κυνηγούς καρεκλών» όπως τους ονόμασαν από το ΚΙΝΑΛ, ήταν εξαιρετικά αρνητική. Το τελευταίο σχόλιο που έκανε μέσω twitter ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης ήταν χαρακτηριστικό:

«Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» -Μπούμερανγκ γύρισαν οι πράσινες μεταγραφές | iefimerida.gr 0

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου το περιέγραψε καλύτερα απ΄ολους ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι το να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θάνος Μωραΐτης- μετά τα όσα έχει πεί σε βάρος του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα- είναι σαν να προσχωρεί ο ίδιος στην Νέα Δημοκρατία.

«Δεν είχα καμία σχέση με την μετεγγραφή του κ. Μωραΐτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm. «Γι’ αυτό ο καθένας όταν μιλάει θα πρέπει να σκέφτεται, να βουτάει και λίγο τη γλώσσα του στο μυαλό του. Ο καθένας θα κριθεί για αυτά που είπε και για αυτά που κάνει. Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά. Εγώ δεν θα το έκανα, φανταστείτε τώρα εγώ να προχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ μιλάω με έντονο τρόπο για αυτό το κόμμα όμως, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν μιλάω ούτε για απατεώνες ούτε για λωποδύτες. Το να προσχωρήσει ο Μωραΐτης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να προσχωρώ εγώ στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένα ας κριθεί για αυτά που λέει και κάνει», πρόσθεσε.

Καρφιά από την Κίνηση των 53

Η πιο ανησυχητική κριτική για τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε από την εσωκομματική αντιπολίτευση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ατύπως ασκεί καθήκοντα αρχηγού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κίνηση των 53 όπως είναι γνωστή, δεν έκρυψε την δυσφορία της με τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Σε κείμενό της σημειώνει:

«Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό» τονίζει ο αρθρογράφος του κειμένου και εξηγεί: «Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση».

Η κίνηση των 58, παράλληλα, αναδεικνύει τις διαφορετικές απόψεις για το πώς θα συνεχισθεί η προσέγγιση με την κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς: «Θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα ή θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις; Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει» τονίζεται στο άρθρο.

Συσπείρωση στο ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή αν ο σκοπός του Πρωθυπουργού ήταν να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ και να μαζέψει ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, ο στόχος μάλλον δεν επετεύχθη. Η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από δύο στελέχη που είχαν κατά καιρούς καταφερθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ σκληρή γλώσσα, η μετακόμισή τους στο κυβερνών κόμμα με μοναδικό δέλεαρ την συμμετοχή στην κυβέρνηση και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογικές τους φιλοδοξίες, συσπείρωσε την κεντοαριστερά και μάλλον ανέδειξε τον κυνισμό των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, μέσω twitter, σαν απάντηση στα όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής:

«Παναγιώτη είσαι άδικος, ο θάνος ήλθε στο σύριζα για να είστε δύο προδότες μαζί & να μην νοιώθεις μοναξιά!» έγραψε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» -Μπούμερανγκ γύρισαν οι πράσινες μεταγραφές | iefimerida.gr 1

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε το ΚΙΝΑΛ ανέδειξε και την οργή που υπάρχει στον χώρο για τα στελέχη που ανταλλάσουν την ένταξή τους για μια καρέκλα αλλά και την συναλλαγή που υποκρύπτει:

«Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής.

Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας», ήταν η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για τα «παιδιά» του Γ. Παπανδρέου που αυτομόλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να φθείρουν την παράταξη που τους ανέδειξε.

Οι αναρτήσεις φωτιά του Θάνου Μωραΐτη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η μεταγραφή των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τολκα στο κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να εξηγηθεί με κάποια ιδεολογική η προγραμματική προσέγγιση, αν λάβει κανείς υπόψιν του τί έγραφε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

«Το μοναδικό τους σχέδιο ήταν και είναι ο τυχοδιωκτισμός. Αυτή ήταν η μοναδική τους στρατηγική» έλεγε το Μάρτιο του 2017.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης» έλεγε τον Φεβρουάριο του 2017.

«Εμείς με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ποτέ» διατράνωνε τον Νοέμβριο του 2016.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι γραφείο εύρεσης υπουργικών χαρτοφυλακίων για την επόμενη κυβέρνηση» διαβεβαίωνε την ίδια περίοδο, με την ίδια μεγαλοστομία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» -Μπούμερανγκ γύρισαν οι πράσινες μεταγραφές | iefimerida.gr 2


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ