Καλλιτέχνες «μηνύουν» το τοίχος του Βερολίνου - iefimerida.gr

Καλλιτέχνες «μηνύουν» το τοίχος του Βερολίνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

21 καλλιτέχνες απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά απ’ το δήμο του Βερολίνου μιας και ο τελευταίος αποφάσισε να σβήσει και μετά να επαναδημιουργήσει έργα τους που κοσμούσαν μέρος του διάσημου "Τοίχους" χωρίς την άδειά τους.

Η East Side Gallery είναι ένας απ’ τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς του Βερολίνου. Δημιουργήθηκε αμέσως μετά την πτώση του Τοίχους το 1989 σε μια προσπάθεια να ενώσει τα δημιουργικά μυαλά της μέχρι πρότινος διχασμένης πόλης. Το κομμάτι 1.3 χιλιομέτρων ζωγραφισμένο με γκράφιτι, που χώριζε για 30 χρόνια την Ανατολική με τη Δυτική πλευρά του Βερολίνου διχάζει τώρα την πόλη αφού ο Δήμος του Βερολίνου αποφάσισε να φρεσκάρει τα υπάρχουσα έργα τέχνης χωρίς την άδεια των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με όσα σκοπεύουν να καταθέσουν 21 καλλιτέχνες στο δικαστήριο, πριν δύο χρόνια το Βερολίνο τους πρόσφερε 3.000 ευρώ για να αναδημιουργήσουν οι ίδιοι τα έργα τους. Σε περίπτωση που δεν δέχονταν τη συμφωνία ο τοίχος θα βαφόταν άσπρος και μια εταιρία θα αναλάμβανε το φρεσκάρισμα, αντιγράφοντας τα υπάρχουσα έργα.

Πολλοί απ’ αυτούς αρνήθηκαν την προσφορά, θεωρώντας το ποσό ιδιαίτερα χαμηλό μιας και ο δήμος είχε εξασφαλίσει συνολικά 2.2 εκ ευρώ για την ανακαίνιση, τονίζοντας πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία, αρκεί να λάβουν ένα μεγαλύτερο ποσό.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τους 21 καλλιτέχνες δήλωσε μεταξύ άλλων, πως ο Τhierry Noir, καλλιτέχνης που είχε βάψει στην συγκεκριμένη πλευρά του τοίχους, κέρδισε στα γερμανικά δικαστήρια το ποσό των 250.000 ευρώ όταν το συγκεκριμένο κομμάτι του τοίχου πωλήθηκε σε συλλέκτη έργων τέχνης.

Οι καλλιτέχνες θεωρούν πως με τα έργα τους έχει δημιουργηθεί ένας τουριστικός παράδεισος και προσπαθούν πλέον να λάβουν μια δίκαιη ανταμοιβή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ