Μεξικό: Eργα ανάπτυξης στην πόλη του Ελ Τσάπο μετά την καταδίκη του - iefimerida.gr

Μεξικό: Eργα ανάπτυξης στην πόλη του Ελ Τσάπο μετά την καταδίκη του

Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έγινε την Παρασκευή ο πρώτος στα χρονικά Μεξικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε την γενέτειρα του πρώην αρχηγού του ισχυρότερου καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, τρεις μέρες μετά την καταδίκη του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, ο πρώην αρχηγός του βίαιου καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα κρίθηκε ένοχος την Πέμπτη από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, έπειτα από μια δίκη διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την ιδιαίτερη πατρίδα του «Ελ Τσάπο» , ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως η επίσκεψη στο Μπαδιραγουάτο, μια ορεινή κοινότητα στην νοτιοδυτική Πολιτεία της Σιναλόα, έχει στόχο την «αναγέννηση της δημόσιας ζωής».

«Δεν πρέπει να στιγματίζουμε», τόνισε ο αριστερός πρόεδρος της χώρας. «Το Μπαδιραγουάτο είναι μια ιστορική πόλη, πολλοί αξιοσέβαστοι άνθρωποι ζουν εκεί».

Ο Ομπραδόρ ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει μια ομιλία στα κεντρικά γραφεία της κοινότητας αργά την Παρασκευή.

Παρά τις αιματοχυσίες που έζησε η περιοχή από τις συγκρούσεις αντιμαχόμενων συμμοριών, μερικοί χωρικοί μιλούν στοργικά για τη γενναιοδωρία του γηγενούς «υιού» τους, όπως τον αποκαλούν, ο οποίος γεννήθηκε στο μικρό χωριό Λα Τούνα και το καρτέλ της Σιναλόα έδινε δουλειές στους καλλιεργητές μαριχουάνας, οπίου και παπαρούνας.

Με πληθυσμό 32.000 κατοίκων το Μπαδιραγουάτο εξακολουθεί να είναι μια από τις φτωχότερες κοινότητες στην Πολιτεία της Σιναλόα και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την μεξικανική στατιστική υπηρεσία Inegi.

Ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους, που έχει μιλήσει για την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας σε όλη την χώρα, αναμενόταν να ανακοινώσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την γενέτειρα του καταδικασθέντος Γκουσμάν. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται το χτίσιμο ενός νέου αυτοκινητόδρομου, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχω δει ποτέ έναν πρόεδρο να έρχεται εδώ», δήλωσε ο 41χρονος αγρότης Χαβιέ ντε λα Ρόχα.

Ο Ελ Τσάπο δεν είναι ο μόνος βαρόνος ναρκωτικών που ονομάζει πατρίδα το Μπαδιραγουάτο. Ο Ραφαέλ Κάρο Κουιντέρο και ο Ερνέστο Φονσέκα Καρίγιο, δύο πρώην ηγέτες του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, επίσης γεννήθηκαν στην κοινότητα.

Σε μια περιοχή όπου το 70% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι διάσημοι «κάπος» έχτισαν δρόμους και κτίρια, εμφανιζόμενοι ως παράδοξοι ευεργέτες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί αρκετοί ντόπιοι έκριναν σημαντική την επίσκεψη του Μεξικανού προέδρου μετά από την καταδίκη Γκουσμάν.

«Ο κύριος Γκουσμάν βοήθησε πολύ την πόλη. Τώρα που δεν βρίσκεται εδώ, ας ελπίσουμε ότι το κράτος θα ανταποκριθεί στις ανάγκες», τόνισε ο 61χρονος εργάτης Χοσέ Καρίγιο, ενώ έτρωγε σε ένα εστιατόριο με όνομα «Ελ Τσάπο».

Αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα σχέδια Ομπραδόρ και ανυπόμονοι να εργαστούν στην κατασκευή των έργων.

«Με το πανεπιστήμιο, η οικογένειά μου δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύει για να σπουδάσει αλλού», είπε ο ντε λα Ρόχα, στηριγμένος στο φτύαρι του, μπροστά από ΈΝΑ τεράστιο πλακάτ που καλωσόριζε στην πόλη τον Μεξικανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελ Τσάπο Μεξικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ