Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής - iefimerida.gr

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής

Μεσογειακή διατροφή και εγκυμοσύνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O ρόλος της διατροφής στη γονιμότητα είναι κάτι που μελετάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατη μελέτη, που έγινε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, έδειξε ότι οι γυναίκες, κυρίως κάτω των 35 ετών και με Δείκτη Μάζας Σώματος στα φυσιολογικά όρια, που ακολουθούσαν μία διατροφή με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής για τουλάχιστον έξι μήνες πριν υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα), είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δε διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και επιτυχίας στην εγκυμοσύνη, στις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα), σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας τονίζει χαρακτηριστικά: «Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής αλλά και στη συνολική υγεία και θέτει τις βάσεις για μία υγιή εγκυμοσύνη. Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει έναν υγιή οργανισμό, ικανό να συλλάβει και να βγάλει εις πέρας την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος, χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό, εξάλλου, συστήνουμε σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τροφές με καλής ποιότητας λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ολικής αλέσεως προϊόντα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια. Με λίγα λόγια, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν ωφελεί μόνο τη γονιμότητα της γυναίκας αλλά μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Αυτός είναι ο λόγος, που στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΕmΒio, προσφέρουμε ειδικά προγράμματα διατροφικής συμβουλευτικής (διαβάστε περισσότερα). Είτε ο σκοπός μας είναι να ελέγξουμε το βάρος είτε ένα πρόβλημα υγείας, οι διατροφολόγοι της μονάδας μας με τις γνώσεις τους και τις συμβουλές τους μπορούν να διαμορφώσουν ένα απόλυτα προσωπικό πλάνο διατροφής, σύμφωνο με τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ατόμου ξεχωριστά, ακόμα και την ιδιαίτερη εκείνη περίοδο που η γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού».

Πώς, όμως, εξηγείται ότι στις γυναίκες άνω των 35 η μεσογειακή διατροφή δεν είχε θετικό αντίκτυπο;

Ο Δρ. Παράσχος επισημαίνει ότι μετά την ηλικία των 35 η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας αλλάζει και η διατροφή δεν μπορεί να παίξει πλέον σημαντικό ρόλο, επειδή η γονιμότητα φθίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Αν και οι γυναίκες μετά τα 35 μπορεί να συλλάβουν φυσιολογικά, κάποιες από αυτές, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν ηλικιακά, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί να καταφύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, για να καταφέρουν να γίνουν μητέρες. Φυσικά τα μέχρι τώρα ευρήματα των ερευνών δε συνεπάγονται ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι ωφέλιμη και για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ