Με ψηφοδέλτια με κομματική κατεύθυνση θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση - iefimerida.gr

Με ψηφοδέλτια με κομματική κατεύθυνση θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από μία συζήτηση δυο ωρών για το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης αλλά και για το πως θα διαμορφωθεί το ψηφοδέλτιο με το οποίο αύριο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, τελικά σε ψηφοφορία μπήκε ο τρόπος διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου.

Όλα τα κόμματα απείχαν από αυτή την ψηφοφορία στην οποία πήρε μέρος μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μόνο με τις δικές του ψήφους αποφασίστηκε πως το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει δίπλα από το άρθρο και την πρόταση του κάθε κόμματος εάν αυτό θέλει, πρόταση που θα δίνει κατεύθυνση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη Βουλή για το πώς αυτό το άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Φυσικά την άποψη περί δέσμευσης δεν την δέχτηκε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής και στην καταληκτική του φράση πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία έδειξε να παίρνει αποστάσεις από την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η βουλή με μια πλατεία έννοια εχει μια σχέση δέσμευσης δεσμευτικότητα με την επόμενη βουλή. Αλλά η επόμενη βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό ρόλο από την στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός».

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικρίνει νωρίτερα όλα τα κόμματα με τον Κώστα Τζαβάρα από τη ΝΔ να μιλά για χρησιμοποίηση της Βουλής.

«Οποιαδήποτε απόφαση δεν μας δεσμεύει, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεσμεύεται η επόμενη Βουλή όταν μάλιστα μεσολαβεί ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εντολοδόχος της επόμενης βουλή θα είναι ο λαού και όχι η σημερινή Βουλής. Με αυτή την έννοια δεν μας δεσμεύει οποιαδήποτε δια εγέρσεως ψηφοφορία θα γίνει. Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται η Βουλή για να επενδυθεί μια κομματική απόφαση με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο».

Την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί η επόμενη Βουλή επέκρινε και ο κ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων. «Αν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύεται η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις.

Η συζήτηση που κάνουμε τώρα είναι συζήτηση που αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας. Το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. Σε ψηφοφορία αύριο πρέπει να τεθεί η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιοριζομένων διατάξεων του Συντάγματος με άρθρο παράγραφο ή εδάφιο χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση».

Με βάση την ψηφοφορία φαίνεται πάντως πως κατεύθυνση θα περιλαμβάνουν μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού η ΝΔ δεν επιθυμεί στο ψηφοδέλτιο να υπάρχουν αναλυτικά οι δικές τις απόψεις για την αναθεώρηση του κάθε άρθρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ