Σκελετωμένα παιδιά αργοπεθαίνουν στη Βενεζουέλα από την πείνα -Ρεπορτάζ-σοκ

Χιλιάδες παιδιά λιμοκτονούν στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο την ώρα που ο αριστερός πρόεδρος επιμένει να κρατά κλειστά τα σύνορα στην ανθρωπιστική βοήθεια και διεξάγει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία της χώρας.

Παιδιά σκελετωμένα, με τα κόκαλα σχεδόν να τρυπούν το δέρμα τους, οδηγούνται από τους απεγνωσμένους γονείς τους στα ρημαγμένα από την κρίση νοσοκομεία με την ελπίδα ότι εκεί θα βρουν τουλάχιστον λίγη τροφή, που εκείνοι αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν.

Και πώς να τα καταφέρουν, όταν λόγω του τρομακτικού υπερπληθωρισμού ένα κουτί γάλα για νεογέννητα κοστίζει όσο τέσσερις μέσοι μηνιαίοι μισθοί;

Οκτώ στα δέκα παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που αν και διαθέτει τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, χειμάζεται από μια πρωτόγνωρη κρίση τα τελευταία χρόνια.

Οι επικριτές του κατηγορούν τον πρώην οδηγό λεωφορείου, που επέλεξε ως διάδοχό του ο Ούγκο Τσάβεζ, ότι κέρδισε πέρυσι τις εκλογές βάζοντας στη φυλακή πολιτικούς του αντιπάλους, ή απαγορεύοντας σε άλλους να κατεβούν υποψήφιοι. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, έχει τη στήριξη σχεδόν 50 κρατών ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ που του έταξαν 20 εκ. δολάρια ως μια πρώτη βοήθεια κι έχουν ήδη στείλει φορτία τροφίμων και φαρμάκων στη μεθοριακή πόλη Κουκουτά της Κολομβίας. Αλλά ο Νικολάς Μαδούρο αρνείται ότι υπάρχει κρίση στη χώρα του υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στην Κουκουτά αποτελεί μέρος της αμερικανικής συνωμοσίας που αποβλέπει στην ανατροπή του.

Μόνον που τον διαψεύδουν οι εικόνες των αποστεωμένων παιδιών στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως στην παιδιατρική κλινική Λος Σαμάνες του Μαρακάι, περίπου 100 χλμ από το Καράκας, όπου η Γεμιλάι Ολιβάρ μετέφερε το μόλις δύο μηνών σκελετωμένο κοριτσάκι της, τη Ροσμιλάι, αφήνοντας πίσω στο σπίτι άλλα έξι πεινασμένα παιδιά. Το μωρό θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου 5,5 κιλά, αλλά το βάρος του μόλις που φθάνει το μισό. Η επιδερμίδα του έχει κολλήσει στα κόκαλα, ώστε ήταν δύσκολο να βρουν φλέβα οι γιατροί για να της χορηγήσουν τροφή ενδοφλεβίως.

«Έρχονται παιδιά σαν σακιά με κόκαλα. Είναι σοκαριστικό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας παιδίατρος με 32 χρόνια εμπειρία, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Σάμιουελ, που είναι σήμερα 15 μηνών, ζυγίζει όσο όταν γεννήθηκε. Η μάνα του, Γκλέινι Χερνάντεζ, σπαράζει στο κλάμα στη θέα του. Το παιδί ήταν ετοιμοθάνατο, όταν το έφερε στο νοσοκομείο. «Δεν ήθελαν να τον αναλάβουν γιατί νόμισαν ότι ήταν νεκρός», λέει η 26χρονη.

Το κεφαλάκι του παιδιού δείχνει ασυνήθιστα μεγάλο, σε σύγκριση με το σκελετωμένο κορμάκι του. Σπάνια κινείται. Το βλέμμα του μονίμως προσηλωμένο στο κενό...

Από τα 15 με 20 παιδιά που οδηγούνται καθημερινά στην παιδιατρική πτέρυγα του Κεντρικού Νοσοκομείου το 60%-70% εμφανίζουν σημάδια υποσιτισμού, λένε πηγές του νοσοκομείου. Μια έρευνα της φιλανθρωπικής Καθολικής οργάνωσης Caritas αποκάλυψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι από τα 4.103 παιδιά κάτω των πέντε ετών που περιέθαλψε στις εγκαταστάσεις της, το 57% έπασχαν από κάποια μορφή υποσιτισμού.

Μια θλιβερή πραγματικότητα που αρνείται να παραδεχθεί ο Μαδούρο. Τα έξι εκατομμύρια φτωχές οικογένειες της χώρας λαμβάνουν κάθε μήνα επιδοτούμενες μερίδες φαγητού και τρόφιμα, λέει. Όσο για την ανθρωπιστική κρίση. «Αυτά είναι κατασκευάσματα» εκείνων που θέλουν να τον ανατρέψουν...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ