Νίκος Ανδρουλάκης: Με το rescEU μειώνονται οι πιθανότητες για νέες ανθρώπινες τραγωδίες - iefimerida.gr

Νίκος Ανδρουλάκης: Με το rescEU μειώνονται οι πιθανότητες για νέες ανθρώπινες τραγωδίες

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 620 υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών τόνισε πως «Τα τελευταία χρόνια σε πολλούς από τους πολίτες, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν απόμακροι, ακόμα και εχθρικοί. Όμως στην περίπτωσή μας, η αγωνία τους για καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά για να καταστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης, δημιουργώντας το rescEU».

Συγκεκριμένα, με την πρόταση που ψηφίστηκε σήμερα, δημιουργείται μία Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, το rescEU, που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής έως το 75% του κόστους για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.

Τέλος ενισχύεται σημαντικά ο τομέας της πρόληψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει από τα Κράτη Μέλη να παράσχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και να προτείνει τη βελτίωση ή ενίσχυσή τους.

Όπως τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές, με τη νομοθεσία όμως που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε την δυνατότητα στα Κράτη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτές στην Πορτογαλία και στο Μάτι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ