Βενιζέλος για Συνταγματική Αναθεώρηση: Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη - iefimerida.gr

Βενιζέλος για Συνταγματική Αναθεώρηση: Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό και γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

«Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό όχι συνταγματικό. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής τότε και η ερμηνεία του Συντάγματος Και η εφαρμογή του θα γίνουν με άλλο τρόπο, Με έναν τρόπο προοδευτικό αποτελεσματικό Κινητήριο για τη χώρα που μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα Μέσα όμως από την εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης πραγματικά προοδευτικού. Η αναθεώρηση δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Αυτό προτείνουμε εμείς αυτό θέλει ο τόπος αυτή είναι η προτεραιότητα της πατρίδας μας».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην άποψη του να μην ψηφιστεί καμιά διάταξη του Συντάγματος με περισσότερες από 179 ψήφους προκειμένου η επόμενη βουλή σε κλίμα συναίνεσης να ολοκληρώσει την αναθεώρηση με συνεργασία των κομμάτων.

«Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη»

Αναφερόμενος στο άρθρο 32 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αυτό έγινε κορυφαίο ζήτημα από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επομένη ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου.

«Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει στην αυριανή συνεδρίαση εάν δηλαδή δεσμεύεται η επόμενη Βουλή από τις κατευθύνσεις της παρούσας Βουλής. Κατά την άποψή μου η θεωρία της δέσμευσης οδηγεί σε πραγματολογικό και νομικό παραλογισμό. Περιμένω να δω τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην απόφαση αυτή της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

«Ο αριστερός αταβισμός στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας»

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη συμφωνία εκκλησίας πολιτείας για την μισθοδοσία των κληρικών.

Οπως είπε οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας εντάσσονται στον «αριστερό αταβισμό» και υπενθύμισε «εμείς είπαμε ότι αρκεί μια ερμηνευτική δήλωση που θα αποσαφηνίζεται ότι η επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας και δεν αποκλείεται η θρησκευτική ελευθερία και ισότητα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει με το θέμα όπως φάνηκε με τις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η συμφωνία δημιουργεί ψευδή εντύπωση ότι κενώνονται 10 χιλιάδες κενές θέσεις στο δημόσιο για νέες προσλήψεις. Η αβεβαιότητα για τον εφημεριακό κλήρο διατηρείται όταν η μισθοδοσία του είναι προϊόν επιχορήγησης της πολιτείας σε ειδικό εκκλησιαστικό ταμείο και δεν είναι μία προσωπική σχέση του εφημερίου με το κράτος έναντι του οποίου έχει αξίωση μισθοδοσίας ως θρησκευτικός λειτουργός», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ