Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] - iefimerida.gr

Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι, στην ευεργέτιδα και ζωγράφο Νίκη Γουλανδρή, η οποία έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 94 ετών.

Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της ΕΡΤ (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το 1965.

Ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα
Στέφανος Μάνος

Το 1964 ίδρυσε, μαζί με τον σύζυγό της, Άγγελο Γουλανδρή, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης. Τον Νοέμβριο του 1996, όταν απεβίωσε ο σύζυγός της, ανέλαβε πρόεδρος του Μουσείου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της.

Με τη συνεχή υποστήριξη του Άγγελου Γουλανδρή καλλιέργησε το ερευνητικό πνεύμα της και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απαρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Κωστής Χατζηδάκης
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή

Ως προσωπικότητες -η ίδια και ο σύζυγός της- θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και την πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επικεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε έναν νέο κώδικα αξιών.

Η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974-1975), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1975-1981), αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (1989-1991).

Μαρίνα Πατούλη
Μιμή Ντενίση

Ο σύλλογος Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποχαιρέτησε τη Νίκη Γουλανδρή με συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Έφυγε ένας δικός μας άνθρωπος, η ψυχή του Μουσείου μας, η κ. Νίκη, η δική μας κ. Νίκη. Ένας άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια και ήθος, πρωτοπόρος στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, ένας άνθρωπος με έγνοια για τον συνάνθρωπο. Εμείς που τη ζήσαμε από κοντά, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το όραμά της. Θα μας λείψει».

Άννα Παναγιωταρέα
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Κηδεία Νίκης Γουλανδρή
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Λυδιά Κονιόρδου
Όλγα Κεφαλογιάννη
Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή -Πλήθος κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 17

Εικόνες: EUROKINISSI, INTIMENEWS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκη Γουλανδρή θάνατος κηδεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ