Η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση -Η ντρίπλα για να μη συμβεί ό,τι και το 2014 με τις πρόωρες εκλογές - iefimerida.gr

Η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση -Η ντρίπλα για να μη συμβεί ό,τι και το 2014 με τις πρόωρες εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης /Φωτογραφία Eurokinissi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Με την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην αιχμή την πρότασής της, αλλά και την πολιτική «τρίπλα», με την ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 32 που ορίζει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσέρχεται η Νέα Δημοκρατία στη σημερινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ξεκινά στην Ολομέλεια.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται έντονη, ειδικά από τη στιγμή που η Κουμουνδούρου «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία», όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί η απόφαση της Πειραιώς να ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής ΠτΔ και να λάβει από την παρούσα Βουλή το σχετικό άρθρο 180 ψήφους, άρα στην επόμενη να αρκούν 151 ψήφοι, που είναι πιθανόν να διαθέτει η ΝΔ, για την αναθεώρηση του, ακυρώνει τα όποια σενάρια για «δεξιά παρένθεση», που μπορεί να σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αποτρέπει την ανατροπή μιας κυβέρνησης όπως συνέβη το 2014.

Στην προσπάθεια του να βάλει εμπόδια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση. H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη βουλή -αφού μεσολαβήσουν εκλογές- δηλαδή αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους. «Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσκρούει όχι μόνον σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας», σημειώνουν πηγές της Πειραιώς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που θα έχει με Συνταγματολόγους.

Τι θα ζητήσει η ΝΔ για το άρθρο 16

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ, το άρθρο 16 που αφορά και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση η Ελλαδα είναι η μόνη χώρα της Unesco που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Κάτι που επιτρέπεται ακόμη και στην Κούβα. «Θα είναι εγκληματικό λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμψει στις καλένδες την αλλαγή αυτού του κρίσιμου άρθρου για άλλα 10 χρόνια εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του όταν ο κόσμος αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ας βάλει επιτέλους ο κ. Τσίπρας το καλό της χώρας πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Κόμματός του», τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, η ΝΔ θα ζητήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσουν μόνο ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου ώστε στην επόμενη Βουλή να αναζητηθεί μέσα από τον διάλογο η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την τελική διαμόρφωση του. Αναμένεται να ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που έχουν δηλώσει δημόσια ότι συμφωνούν -έστω υπό όρους- να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Οι συνολικές αλλαγές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία:

1. Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

2. Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.

3. Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής Ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.

4. Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.

5. Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

6. Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

7. Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.

8. Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

9. Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.

10. Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ