Βενεζουέλα: Η Κίνα απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση - iefimerida.gr

Βενεζουέλα: Η Κίνα απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, μέσω συνομιλιών, και η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου είκοσι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ευθυγραμμίστηκαν με τις ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και άσκησαν πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές.

Πάντως, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη σκληρή στάση της Ουάσινγκτον, η Ε.Ε. και μια ομάδα κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής ακολουθούν πιο μετριοπαθή γραμμή, απευθύνοντας την έκκληση να γίνει πολιτικός διάλογος.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, που υποστηρίζεται από την Ε.Ε., τόνισε κατά την πρώτη της σύνοδο στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι εάν υπάρξει βίαιη εξωτερική επέμβαση η κρίση στη χώρα θα επιδεινωθεί.

Αντιδρώντας σε αυτή τη σύνοδο, το ΥΠΕΞ της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα κι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

«Οι υποθέσεις της Βενεζουέλας πρέπει να διευθετηθούν από τον λαό της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και πολιτικών διαύλων», τόνισε το υπουργείο.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διαρκής σταθερότητα στη Βενεζουέλα», κατά την κινεζική διπλωματία.

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον στη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στόχο να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.

Αλλά η χρηματοδότηση άρχισε να μειώνεται την ώρα που η οικονομία της Βενεζουέλας άρχιζε να παραπαίει, μετά το 2015· η πίεση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική εν μέσω της ελεύθερης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ο Γκουαϊδό διαβεβαιώνει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα θα ωφελήσει επίσης τους δύο κυριότερους ξένους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ προσθέτει ότι έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών, που διατηρούν ως σήμερα στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ KINA Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ