«Βροχή» οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος του Νομπελίστα πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα - iefimerida.gr

«Βροχή» οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος του Νομπελίστα πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα

Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις βρίσκεται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας.

Συνολικά πέντε γυναίκες βγήκαν και κατήγγειλαν τον Αρίας για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις, απειλώντας έτσι τη φήμη ενός από τους πλέον αξιοσέβαστους πολιτικούς της Λατινικής Αμερικής, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1987 για το μεσολαβητικό του ρόλο στον τερματισμό εμφύλιων πολέμων στην περιοχή.

Την αρχή έκανε η ψυχίατρος και ακτιβίστρια κατά των πυρηνικών Αλεξάντρα Άρτσε. Η 34χρονη Κοσταρικανή, συναντούσε συχνά τον Άριας για να τη βοηθήσει στις δράσεις της και σε μια τέτοια συνάντηση το 2014 στο σπίτι του στο Σαν Χοσέ, την πλησίασε από πίσω, όπως υποστήριξε στη μήνυσή της, της έπιασε το στήθος της, έβαλε το χέρι κάτω από τη φούστα της και διείσδυσε με τα δάχτυλά του μέσα της.

Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα διέψευσε μέσω του δικηγόρου του τους ισχυρισμούς της ψυχιάτρου.

Η Έμα Ντάλι, διευθύντρια επικοινωνίας της Human Rights Watch (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά η κίνηση της 34χρονης ενθάρρυνε κι άλλες γυναίκες να βγουν να τον καταγγείλουν τον Άριας, όπως η Έμα Ντάλι, διευθύντρια επικοινωνίας της Human Rights Watch. Όπως είπε στο πρακτορείο Reuters, την εποχή που εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην Κεντρική Αμερική το 1990, βρισκόταν μια μέρα με συναδέλφους της στο λόμπι ενός ξενοδοχείου στη Μανάγκουα, όταν τους πλησίασε ο Άριας. Εκείνη έσπευσε να του θέσει μια ερώτηση αλλά εκείνος «σταμάτησε, με κοίταξε κι αντί να απαντήσει, άπλωσε το χέρι του, άγγιξε το στήθος μου και μου λέει: “δεν φοράς σουτιέν”, ή κάτι τέτοιο, και συνέχισε. Έμεινα άναυδη και το μόνο που μπόρεσα να ψελλίσω ήταν: “ναι δεν φοράω”».

HEλεονόρα Αντιγιόν

Μια άλλη γυναίκα, η Ελεονόρα Αντιγιόν, σύμβουλος Τύπου του Άριας στην προεκλογική του καμπάνια το 1986, κατήγγειλε ότι ο πολιτικός έβαλε το χέρι της στο ερεθισμένο πέος του, την στρίμωξε σε μια γκαρνταρόμπα και άρχισε να τη φιλάει, αλλά αντιστάθηκε.

Η Μάρτα Αράγια Μαρόνι, που εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων, είπε σε τοπική εφημερίδα της Κόστα Ρίκα ότι ο Άριας τη χούφτωσε στο πόδι σε μια συνάντηση στο γραφείο του το 2012 κι ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που ακολούθησαν της πρότεινε κατ’ επανάληψη να της κάνει μασάζ.

H δημοσιογράφος, Μόνικα Μοράλες

Τη σκυτάλη των καταγγελιών πήρε η Μόνικα Μοράλες, μια δημοσιoγράφος του περιοδικού Perfil που έγραψε ότι ο Άριας της ζήτησε να καθίσει στα πόδια του στο τέλος μιας συνέντευξης το 2013.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνον μία από τις καταγγελίες αυτές έχει φθάσει στην εισαγγελία της Κόστα Ρίκα, όπως είπε ο δικηγόρος του πρώην προέδρου.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ