Νέα σαρκοφάγος θα καλύψει τον αντιδραστήρα 4 στο Τσέρνομπιλ - iefimerida.gr

Νέα σαρκοφάγος θα καλύψει τον αντιδραστήρα 4 στο Τσέρνομπιλ

Ουκρανία: Άρχισε η κατασκευή νέας σαρκοφάγου στο Τσέρνομπιλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρχισε σήμερα η κατασκευη μίας νέας σαρκοφάγου στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ με επικεφαλή της τελετής κατασκευής τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η νέα σαρκοφάγος θα κατασκευαστεί στον αντιδραστήρα 4, η έκρηξη του οποίου πριν από 26 χρόνια προκάλεσε την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία δημιουργώντας στην Ουκρανία μια μολυσμένη από ραδιενέργεια περιοχή έκτασης 2.600 τ.χλμ., και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες εργάτες, ενώ χιλιάδες αρρώστησαν από την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια.

Το νέο κέλυφος που θα χτιστεί γύρω από τα ακόμη ραδιενεργά συντρίμμια του αντιδραστήρα θα είναι κατασκευασμένο απο μπετόν και χάλυβα και θα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα.

Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 με τη συμβολή και τη χορηγία μίας ομάδας δωρητών με επικεφαλείς τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία που υπόσχονται να δώσουν στην Ουκρανία περίπου 930 εκατομμύρια δολάρια για να την βοηθήσει στα προγράμματα αυτά, ενώ το κόστος κατασκευής της σαρκοφάγου και των γύρω εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 1,31 δισεκ. δολάρια

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ