Εφαρμόστηκε με επιτυχία στο ΑΧΕΠΑ επέμβαση για την ανθεκτική υπέρταση - iefimerida.gr

Εφαρμόστηκε με επιτυχία στο ΑΧΕΠΑ επέμβαση για την ανθεκτική υπέρταση

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή Λύση για την ανθεκτική υπέρταση από την Α' Πανεπιστημι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περασμένη εβδομάδα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, μία πρωτοποριακή επέμβαση, η απονεύρωση νεφρών, ως μέθοδος για την αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Υπέρτασης.

Ανθεκτική υπέρταση ορίζεται σήμερα η αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη (πίεση ιατρείου >140/90 mmHg για το γενικό πληθυσμό και >130/80 mmHg για τους ασθενείς με διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο) παρά τη λήψη τριών ή περισσότερων αντιυπερτασικών στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες.

Η μέθοδος αυτή, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, όπου μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί σε απονεύρωση νεφρών 15 επιλεγμένοι ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανθεκτική υπέρταση τουλάχιστον 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των 5 αντιυπερτασικών σκευασμάτων.

Η επιτυχημένη επέμβαση στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε στην Α΄Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, σε 65χρονη γυναίκα. Η ασθενής είχε συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 16mmHg και παρά το ότι έπαιρνε 6 φάρμακα ημερησίως η υπέρταση δεν μπορούσε να ρυθμιστεί.

Ο Γιάννης Στυλιάδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της επέμβασης με αφορμή την παρουσίαση του περιστατικού στο 12ο Διεθνές Συνέδριο «Νέες Τάσεις στην Καρδιολογία» οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «Η επέμβαση στη συγκεκριμένη ασθενή έγινε με τη διαθερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα και την κατάλυση (κάψιμο) με υψίσυχνο ρεύμα των σημείων των νεφρικών αρτηριών τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την υπέρταση. Μέχρι χτες η ασθενής είχε αρτηριακή πίεση 15 mmHg χωρίς να παίρνει κανένα φάρμακο»

Η επέμβαση αυτή, όπως εξηγεί ο κ Στυλιάδης, μπορεί να γίνει απο επεμβατικό καρδιολόγο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο και είναι εξοπλισμένο με ειδικό στεφανιογράφο και εφαρμόζεται σε ασθενείς, οι οποίοι, παρά τη λήψη φαρμάκων, εξακολουθούν να έχουν συστολική πίεση τουλάχιστον 16 mmHg.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει και την πικρία του για τις παροχές του συστήματος Υγείας της χώρας : «Η υπέρταση, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή του ασθενούς με προεγχειρητικό έλεγχο πριν γίνει η επέμβαση αυτή, η οποία θα μπορούσε να γίνει και επέμβαση ρουτίνας. Απαιτούνται όμως ειδικοί καθετήρες. Εμείς παραγγείλαμε 10 αλλά καθυστερεί η προμήθειά τους και για την περίπτωση της ασθενούς στην οποία κάναμε την επέμβαση την περασμένη εβδομάδα, δανειστήκαμε έναν καθετήρα από την εταιρεία που τους διαθέτει»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ