Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έστειλε δημοσιογράφο στην Γαλλική Γουιάνα για την εκτόξευση του δορυφόρου του Παππά [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έστειλε δημοσιογράφο στην Γαλλική Γουιάνα για την εκτόξευση του δορυφόρου του Παππά [εικόνες & βίντεο]

Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ στην Γαλλική Γουιάνα Σ. Κυριακίδης -Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την μακρινή Γαλλική Γουιάνα, δίπλα στην Βενεζουέλα, έγινε χθες, η εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 στο διάστημα.

Η ΕΡΤ κάλυψε το γεγονός με απευθείας μετάδοση και ρεπορτάζ, ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκρινε σκόπιμο να έχει και απεσταλμένο δημοσιογράφο στην χώρα.

«Η εκτόξευση του δορυφόρου μεταδόθηκε απ΄ ευθείας από την ΕΡΤ με σχολιαστή τον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Γαλλική Γουιάνα, Σωτήρη Κυριακίδη» έγραφε το χθεσινοβραδυνό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έστειλε δημοσιογράφο στην Γαλλική Γουιάνα για την εκτόξευση του δορυφόρου του Παππά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ Σωτήρης Κυριακίδης, κατέγραψε και στον λογαριασμό του στο Facebook τα όσα έζησε εκεί.

Φυσικά ΕΡΤ και ΑΠΕ φιλοξένησαν τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

«Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες μεταξύ των σημείων του Δημοσίου, για την Άμυνα, την Ασφάλεια αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες και για την ΕΡΤ που έχει πια το δικό της δίκτυο να τον αξιοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα για την Ελλάδα την εκτόξευση του δορυφόρου. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Δηλώσεις στην ΕΡΤ έκανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης: «Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες μεταξύ των σημείων του Δημοσίου, για την Άμυνα, την Ασφάλεια αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες και για την ΕΡΤ που έχει πια το δικό της δίκτυο να τον αξιοποιήσει», δήλωσε ο υπουργός.

Η μακρινή Γαλλική Γουιάνα στο χάρτη της Νότιας Αμερικής

Σε νεότερο τηλεγράφημά του το ΑΠΕ, το απόγευμα της Τετάρτης, δίνει και νέα ανταπόκριση από την Γαλλική Γουιάνα:

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την πρώτη εκτόξευση του Ariane 5 και τα χαμόγελα δεν έχουν σβήσει από το πρόσωπο όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλα λειτούργησαν άψογα, όπως διαβεβαίωνε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Arianespace, Στεφάν Ισραέλ, ο οποίος δεν σταμάτησε να δίνει συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια.

Η εταιρία ξεκινά άλλωστε με την εκτόξευση του Hellas Sat 4 να γιορτάζει και τα 40 χρόνια από την πρώτη εκτόξευση ενός ευρωπαϊκού εκτοξευτήρα του Ariane 1 τότε. «Με την πραγματοποίηση αποστολής για πελάτες από τρεις ηπείρους - Arabsat, KACST, Hellas Sat και ISRO- συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε την ελκυστικότητα των υπηρεσιών εκτόξευσης της Airanespace για πελάτες από όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι και οι ειδικοί επιστήμονες της Hellas Sat από τη μέχρι τώρα εξέλιξη μετά την εκτόξευση. Όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Θωμάς Καλαμάρης και Κεντέας Καραντώνης, υπεύθυνοι για όλη την διαδικασία, ειδικότερα τον τελευταίο μήνα και από την 4η Ιανουαρίου, οπότε κι έφτασε ο Hellas Sat 4 στην Γαλλική Γουιάνα, «όλα βαίνουν καλώς και τα συστήματα λειτουργούν, όπως το είχαμε σχεδιάσει».

Ο Θωμάς Καλαμάρης παρακολουθούσε με αγωνία τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά την εκτόξευση και μέχρι να «απελευθερωθεί» ο βάρους 6.495 κιλών δορυφόρος με τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε τροχιά. «Το επόμενο στάδιο ακολουθεί από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι», εξηγεί, από την πλευρά του ο Κεντέας Καραντώνης, που ήταν και ο πρώτος που έλαβε το χαρμόσυνο νέο της αποκόλλησης (σ.σ διαδικασία που οι ειδικοί ονομάζουν injection) του Hellas Sat 4 από το τελευταίο στάδιο του εκτοξευτήρα Ariane 5.

Μοναδικό ...«παρατράγουδο» της διαδικασίας η έλλειψη καθαρών φωτογραφικών στιγμιότυπων από τη στιγμή που ο Ariane 5 ξεκίνησε να μεταφέρει το πολύτιμο φορτίο του προς την τροχιά, αφού οι καιρικές συνθήκες στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ήταν ιδιαίτερα κακές στο επίπεδο της επιφάνειας.

Ο Hellas Sat 4 ξεκίνησε το ταξίδι του ώστε να βρεθεί στις 39 μοίρες ανατολικά και σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, εκεί όπου θα συναντήσει και τον Hellas Sat 3 στον διαστημικό «κύβο» που έχει διαστάσεις 75 επί 75 επί 85 χιλιόμετρα. Όλα οδηγούν στο καλοκαίρι, όταν θα αρχίσουν και οι πρώτες δοκιμές ώστε ο Hellas Sat 4 να διεκδικήσει και τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά των δορυφορικών επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ