Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος» - iefimerida.gr

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»

O Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: ΑΡBurhan Ozbilici)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις διμερείς διαφορές τους εστιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ καλύπτοντας το τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 0

«Τουρκία και Ελλάδα θέλουν να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους», μεταδίδει η Handelsblatt,

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 1

ενώ το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk κάνει λόγο για «καλλιέργεια σχέσεων στην Άγκυρα» θυμίζοντας τις αξιώσεις που είχε εγείρει πριν από ένα χρόνο για το Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 2

«Η Τουρκία κι η Ελλάδα θέλουν να σπάσουν τον “φαύλο κύκλο” των κρίσεων», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η γερμανόφωνη Neue Zuercher Zeitung, υπογραμμίζοντας από τη μία την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τους φερόμενους ως συνωμότες κατά του Ερντογάν και από την άλλη την βούληση για συνεργασία που εξέφρασαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 3

Η Τagesspiegel αναφέρει ότι «ο Ερντογάν κι ο Τσίπρας θέλουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις», σχολιάζοντας, ωστόσο, την επαναδιατυπωθείσα απαίτηση του Τούρκου προέδρου για έκδοση από την Ελλάδα των «8» Τούρκων στρατιωτικών. «Μετά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις σχέσεις των δυο χωρών που συχνά διέρχονται κρίσεις. "Ακόμα και όταν υπάρχουν περιστασιακά δύσκολες καταστάσεις στις διμερείς σχέσεις, βρίσκουμε τον τρόπο να τις επιλύουμε άμεσα", είπε χθες ο Ερντογάν, ενώ ο Τσίπρας μίλησε για "μια ειλικρινή συνομιλία με αποτελέσματα". Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον “φαύλο κύκλο” των κρίσεων.»

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 4

Στο θέμα των «8» και της επικήρυξής τους από την Άγκυρα λίγο πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στέκεται η Sueddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των δημοτικών εκλογών, χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[…] η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως “επίσκεψη εργασίας”, αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη – κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή, από το 1971, Θεολογική Σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά – με σύμφωνη σε αυτό την ΕΕ – την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας».

Deutsche Welle: Ελάχιστα τα απτά αποτελέσματα

Για την Deutsche Welle «ελάχιστα είναι τα απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις.» Όπως σημειώνει: «Τα μόνα φαινομενικά άμεσα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα είναι η απόφαση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Σμύρνης με στόχο το πρώτο πλοίο να πλεύσει μέσα στο προσεχές καλοκαίρι και η επιτάχυνση των έργων της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης όπως και της δεύτερης γέφυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα των Κήπων στον Έβρο.

Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η βούληση της επανέναρξης της διαδικασίας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά και των τακτικών επαφών των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών που είχαν παγώσει.»

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 5

«Ο Τσίπρας κι ο Ερντογάν εύχονται να διατηρήσουν τον διάλογο μεταξύ των χωρών τους», αναφέρει η Le Figaro σημειώνοντας ότι «οι τόνοι ήταν πιο μετριασμένοι από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα – ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος εδώ και 65 χρόνια. Είχε προκαλέσει κατάπληξη τότε απαιτώντας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, που προσδιορίζει επακριβώς τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 6

«Τσίπρας και Ερντογάν αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο για τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» μεταδίδει η επίσης γαλλική Le Point.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 7

Με εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισπανική εφημερίδα El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών «δύο ώρες περισσότερες από το προβλεπόμενο», γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να υπάρξει μία ειλικρινής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Προσθέτει, όμως, ότι «με βάση τις σοβαρές χειρονομίες μεταξύ τους, απέναντι στις κάμερες, (συνάγεται πως) δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Ο Έλληνας ηγέτης διαβεβαίωσε πως "μπήκαν τα θεμέλια για μελλοντικές ιστορικές αποφάσεις", αλλά δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τον διάλογο για να αμβλύνουν τις διαφορές».

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Θέλουν διάλογο, αλλά ισχνή η πρόοδος»   | iefimerida.gr 8

Η El Periodico στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν σκηνοθετούν τις διαφορές τους», σημειώνει πως «οι πρώτες κουβέντες και χειρονομίες ήταν καλές κι εγκάρδιες στο έπακρο. Αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συναντήθηκαν για ώρες και ώρες και όταν τελείωσαν σχολίασαν πως η συζήτησή τους υπήρξε ειλικρινής, με αλληλοσεβασμό, εποικοδομητική και εγκάρδια και άλλα με άλλα στομφώδη επίθετα. Όμως, όσο οι δηλώσεις τους στον Τύπο προχωρούσαν, οι εκφράσεις τους σκλήρυναν. Κάτω από μία επικάλυψη ευγενείας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διάφορες κεκαλυμμένες επιθέσεις: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους».

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το Αιγαίο να αναδεικνύεται σε έναν «σκόπελο» μεταξύ τους και αναφέρει τις απόψεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες σχετικά με τη διένεξη για τις παραβιάσεις και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Η El Periodico στέκεται επίσης στις μομφές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος για το καταφύγιο που κατ' αυτόν προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς υποστηρικτές του Φετουλαχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο. «Ο τουρκικός εθνικισμός ξεσπάθωσε: "οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούν πως οι παππούδες τους πέθαναν στον πάτο της θάλασσας" είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 1922», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

H βελγική "La libre Belgique" σημειώνει πως στόχος του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας. Προσθέτει δε το ρεορτάζ ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου - μέλους επίσης της ΕΕ - τις οποίες η 'Αγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.

«Αυτό που φοβάται η Ελλάδα», υπογραμμίζεται, «είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόθεση της Αθήνας είναι τη θέση αυτών των εντάσεων να πάρει μία οικονομική συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση, η οποία θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, μιας και ο Ερντογάν αφενός ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου θέλει να καταστήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αδιαπέραστα, τη στιγμή που παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Τούρκων που τα διασχίζουν για να ζητήσουν προστασία». « Ο Αλέξης Τσίπρας», καταλήγει το δημοσίευμα, «ο οποίος θέλει να διατηρήσει ανοικτό το διάλογο, πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη μηχανισμών που θα αποσκοπούν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει την παραμονή της επίσκεψης ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις το ζήτημα των ελληνικών νησιών, προκαλώντας έτσι έντονα συναισθήματα και την οργή των Ελλήνων. »

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ