Γιάννης Δραγασάκης, ξανά: Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Γιάννης Δραγασάκης, ξανά: Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής επανήλθε στα όσα είχε πει πριν λίγες μέρες σε επιτροπή της Βουλής για την πιθανότητα ανάγκης οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Και ενώ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης ότι κινδυνολόγησαν όταν ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως ανάγκη πιθανόν νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σήμερα επανήλθε.

Ο κ. Δραγασάκης διάβασε τα πρακτικά από τα όσα είχε πει στην επιτροπή της Βουλής εμπλουτίζοντας τις φράσεις του με επιπλέον ερμηνείες.

«Είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες. Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.
Από το 2014 έχει αρχίσει η μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε

Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση manual, δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις..


Τώρα γίνεται συζήτηση ανάμεσα σε μία πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και μια πρόταση που έχει καταθέσει η τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας. Την κάθε λύση τη συζητούμε και βλέπουμε τα θετικά, τα αρνητικά και τους ενδεχόμενους κινδύνους».

Αναφερόμενος στην τρίτη αλήθεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε την άποψη του ότι υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες από μία λύση να χρειαστούν νέα κεφαλαία.

«Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφαλαία.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου Οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου.

Να το μετρήσουμε αυτό να δούμε τι σημαίνει. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες αυτά μπορούν να τα βρουν με διάφορους τρόπους».

Περιγράφοντας την τετάρτη αλήθεια του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι αυτά τα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος

«Τετάρτη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Τι σημαίνει το ενδεχομένως; Σημαίνει ότι αν μία τράπεζα έχει ανάγκη από νέα κεφαλαία πρώτον μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Μια άλλη λύση μπορεί να είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Τρίτη λύση είναι να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί όμως αν αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν να χρειαστεί το κράτος, όπως έκανε παλιότερα να βάλει κεφαλαία».

Ο κ. Δραγασάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι αυτές οι τέσσερις αλήθειες αποτελούν για εκείνον θέσεις αρχής και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η κυβέρνηση να δει και να αξιολογήσει τις διάφορες ρυθμίσεις.

Και ενώ επανέλαβε όλα αυτά κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση ότι αποκαλύφθηκε η προσπάθεια της να θυσιάσει την σοβαρότητά της, αντιπολιτευόμενη.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ