Καλλιτεχνικός «πόλεμος» στον Πούτιν - iefimerida.gr

Καλλιτεχνικός «πόλεμος» στον Πούτιν

Καλλιτεχνικός «πόλεμος» στον Πούτιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για την τρίτη του προεδρική θητεία στη Ρωσία, η αναρχική ομάδα καλλιτεχνών με το όνομα «Voina» (που στα Ρώσικα σημαινει «πόλεμος»), εξακολουθεί να προκαλεί και να αντιστέκεται στη «διεφθαρμένη χούντα» μέσα και έξω απο τα σίδερα της φυλακής.

Η ομάδα ακτιβιστών Voina δημιουργήθηκε το 2005, απο δύο φοιτητές φιλοσοφίας του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοφ». Ο Ολεγκ Βορότνικοφ και η Ναταλία Σοκόλ είναι οι επικεφαλής του κινήματος στρατευμένης Τέχνης, το οποίο σήμερα αριθμεί 200 μέλη και σκοπό έχει να αναστατώσει και να αφυπνήσει τους πολίτες της Μόσχας.

Στη μέχρι τώρα δράση τους, οι γκερίλα-καλλιτέχνες έχουν αμολήσει γάτες σε κατάστημα McDonald's ενώ μέσα στο 2010, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, αναπαρέστησαν μια σεξουαλική συνεύρεση με αδαμιαία περιβολή μέσα στο κρατικό βιολογικό μουσείο Timiryazev με λάβαρο μια μαύρη σημαία πάνω στην οποία αναγραφόταν «Fuck for their heir Puppy Bear», σπόντα για τότε υποψήφιο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ανέρτησαν τη ζωγραφιά ενός ανδρικού μορίου ύψους 65 μέτρων στη γέφυρα Liteyniy η οποία ενίοτε σηκώνεται και την καμαρώνουν από απέναντι οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων της ρώσικης υπηρεσίας πληροφοριών FSB-KGB

Οι Ολέγκ Βορότνικοφ και τον Λεονίντ Νικολάγιεφ, μέλη της οργάνωσης, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν μετά απο το αναποδογύρισμα αστυνομικών οχημάτων, όμως οι πρώτες φωνές αλληλεγγύης από κάθε μέρος της γης ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες για την αποφυλάκιση τους μέσω της ιστοσελίδας http://en.free-voina.org/.
Οι ίδιοι, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μίλησαν πέρυσι για πρώτη φορά σχετικά με το σύμπαν της Voina στο περιοδικό Don’t Panic λίγο πριν δικαστούν.

Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές της ελεύθερης δράσης της Voina, ξεχωρίζει ο διάσημος Βρετανός γκραφιτάς Banksy ο οποίος πέρασε άμεσα από τα έργα στις πράξεις δίνοντας κάποια έσοδα από τις δουλειές του για τις ανάγκες των φυλακισμένων ακτιβιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ