Το «Μνημόνιο» του Ολάντ που θα σώσει Ευρώπη και Ελλάδα - iefimerida.gr

Το «Μνημόνιο» του Ολάντ που θα σώσει Ευρώπη και Ελλάδα

Φρανσουά Ολάντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ναι στη δημοσιονομική σοβαρότητα αλλά όχι στη λιτότητα» είναι το σύνθημα του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος εξήγγειλε πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Μανιφέστο για την ανάπτυξη παρουσίασε από το Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη χώρα μας λέγοντας πως «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης· ζει σήμερα μια πολύ βαθιά ύφεση, είναι ένας φαύλος κύκλος».

Οπως είπε, πάντως, είναι πολλοί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη που περιμένουν την εκλογή του προκειμένου να γυρίσουν την πλάτη στη λιτότητα α λα Μέρκελ και να ανοίξουν, μαζί του, τη συζήτηση για την ανάπτυξη.

Εάν και εφόσον την 7η Μαΐου ο Ολάντ είναι ο νέος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναμένουν ένα «μνημόνιο για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας», το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

  • δημιουργία ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών σχεδίων υποδομής
  • χορήγηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • δημιουργία ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
  • αξιοποίηση «των κοινοτικών ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Στο μνημόνιο αυτό θα προστεθεί «ένας απαραίτητος διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και στην ΕΚΤ ώστε να εμποδίσουμε κάθε νέο κύμα κερδοσκοπίας και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», προσέθεσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Παράλληλα ο κ. Ολάντ χαιρέτησε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί αναγκαιότητας ενός ευρωπαϊκού «συμφώνου ανάπτυξης». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο «Ντράγκι δεν μιλάει απαραίτητα για τα ίδια μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης με μένα».

Σε ερώτηση αν επίκειται σύγκρουση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ ήταν αρκετά διπλωματικός λέγοντας πως «δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε διενέξεις, ούτε όμως και για να συγκαλύψουμε διαφορετικές ερμηνείες ή θέσεις. Μετεκλογικά, λοιπόν, θα πρέπει να ξεκινήσω αυτή την αποφασιστική και φιλική συζήτηση με την κ. Μέρκελ».

Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Σαπέν, στενός συνεργάτης του Σοσιαλιστή υποψηφίου τόνιζε στους «Financial Times» πως ο Φρανσουά Ολάντ δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τη δημοσιονομική πειθαρχία και πως στόχος του δεν είναι αυτά που υπάρχουν «αλλά αυτά που δεν υπάρχουν στο Σύμφωνο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», οι Γάλλοι Σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι μια αναμόρφωση του πυρήνα του Συμφώνου θα ήταν δύσκολη. Για αυτό και φροντίζουν μέσω απεσταλμένων τους στις Βρυξέλλες να προωθήσουν διακριτικά την ιδέα ότι ένα μη τροποποιημένο Σύμφωνο, που θα συνοδεύεται όμως από ένα επιπλέον πρωτόκολλο για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι επαρκές για τη Γαλλία.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ολάντ στο Παρίσι ήταν ένα πρότυπο των συνεντεύξεων εφ' όλης της ύλης που έχει δεσμευτεί να παραχωρεί, εφόσον εκλεγεί, κάθε έξι μήνες, ώστε να «λογοδοτεί στους Γάλλους» – αντίθετα από ό,τι έκανε την τελευταία πενταετία ο Σαρκοζί.

«Θέλω να συσπειρώσω τους Γάλλους, θέλω να τους συμφιλιώσω, να τους οδηγήσω προς ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν στην Ιστορία τους», δήλωσε, κατηγορώντας παράλληλα τον Σαρκοζί πως επιδίδεται από την Κυριακή σε μια κούρσα «για να φτάσει τους ψηφοφόρους, αλλά και τις θέσεις, τα λόγια και τις φράσεις» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Την ίδια ώρα η γαλλική πολιτική ζωή βρίσκεαι στον αστερισμό των δηλώσεων Σαρκοζί για την Μαρίν Λεπέν. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Liberation» πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων καθώς είχε ένα πορτρέτο του Γάλλου Προέδρου και από κάτω σε εισαγωγικά η φράση: «Η Λεπέν είναι συμβατή με τη δημοκρατία».

Δεξιοί βουλευτές χαρακτήριζαν την (αριστερή) εφημερίδα «φυλλάδα» και την κατηγορούσαν ότι εσκεμμένα παρουσίασε τη δήλωση του Σαρκοζί αποκομμένη από το πλαίσιό της. Ο Σαρκοζί απέκλεισε χθες ενδεχόμενο συμμαχίας με το Εθνικό Μέτωπο, συνέχισε εντούτοις να φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ