Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία - iefimerida.gr

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές «προσχωρούν» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι 6 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, με επιστολές τους.

Με επιστολές τους στο προεδρείο της Βουλής, οι 6 βουλευτές ζητούν η ψήφος τους, στις ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια που θα γίνουν στο εξής να προσμετράται με εκείνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη και Σπύρο Δανέλλη, που ζητούν στα νομοσχέδια που ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία να προσμετράται η ψήφος με εκείνη των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ο κ. Ζουράρις διαχωρίζει τη θέση του μόνο στην περίπτωση που δεν γίνει ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με την ΠΓΔΜ- δηλαδή για το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει πλέον ότι η κυβέρνηση θα έχει την στήριξη 151 βουλευτών, σε οριακή απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 0
Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 1

Η επιστολή της Κατερίνας Παπακώστα


Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 2

Η επιστολή του Σπύρου Δανέλλη

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 3

Η επιστολή του Βασίλη Κόκκαλη

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 4

Η επιστολή της Ελενας Κουντουρά

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 5

Η επιστολή του Κώστα Ζουράρι

Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία | iefimerida.gr 6

Η επιστολή του Θανάση Παπαχριστόπουλου

Μαξίμου: Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Αναλυτικά: «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ: Tα 6 δεκανίκια του Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους -Ντροπή και ευτελισμός

Τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση των 6 βουλευτών να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει κοινοβουλευτική ντροπή άνευ προηγουμένου να όσα συμβαίνουν, ενώ τονίζει πως το «σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο».

«Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους», τονίζει η ΝΔ, που υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει αυτό τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. «Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

«2 βουλευτές υβρίδια στα 6 δεκανίκια του Τσίπρα»

Στην αντεπίθεση πέρασε η Πειραιώς, απαντώντας στο Μαξίμου για το επιχείρημα ότι «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», έπειτα από την προσχώρηση των 6 βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, που επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους 6 είναι και δύο βουλευτές «υβρίδια».

Η αναφορά είναι για τον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο οι οποίοι, σημειώνει η Πειραιώς, ανήκουν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

Η νέα απάντηση του Μαξίμου

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία». Αυτό αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, απαντώντας σε ανακοίνωση της Πειραιώς. Σχολιάζουν επίσης ότι «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα».

Καμμένος: Μου παίρνουν αντιδημοκρατικά την ΚΟ

Στην καταγγελία του ότι είναι σε εξέλιξη «αντιδημοκρατική προσπάθεια» ώστε να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται πως επιμένει ο Πάνος Καμμένος. «Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής γνώριζα την απόφαση του 2013. ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ», έγραψε στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Η επίμαχη ανάρτηση ήλθε λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, όπου προέκυψε ότι η διατήρηση ή μη της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου. Το θέμα θα διευθετηθεί στην συνέχεια από την Διάσκεψη των Προέδρων, με βάση την μη δεσμευτική εισήγηση του Συμβουλίου, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η υποβολή του σχετικού ερωτήματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο το πρωί κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ. Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Καμμένος επί της ουσίας υποστηρίζει ότι οι ΑΝΕΛ δικαιούνται να διατηρήσουν την ΚΟ τους ακόμα κι αν οι πέντε βουλευτές τους δεν εξελέγησαν ως υποψήφιοι της παράταξης – όπως ισχύει στην περίπτωση του Αριστείδη Φωκά. «Η προϋπόθεση εκλογής με το ίδιο κόμμα και συνεπώς η ίδια ιδεολογική βάση των βουλευτών που συνθέτουν μία ΚΟ πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα μόνο κατά την πρώτη φάση συγκρότησης της Κ.Ο που είναι και κοντά στις εκλογές και τη λαϊκή εντολή», αναφέρει ο κ. Καμμένος στο υπόμνημα. «Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας ΚΟ» θα αποτελούσε «ανεπίτρεπτη κατηγοριοποίηση ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών», καταλήγει.

Ποτάμι: Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι...

«Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι», αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας τις επιστολές των έξι βουλευτών στο προεδρείο της Βουλής όπου ζητούν η ψήφος τους, στις ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια που θα γίνουν στο εξής να προσμετράται με εκείνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή. «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».

Αυτό σχολίασε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, όσον αφορά στην απόφαση των έξι βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η προαναγγελία Βερναρδάκη

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη. «Η πίεση στη Βουλή είναι φαντασιακή, δεν αισθανόμαστε κάποια πίεση στη Βουλή. Οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα έπρεπε να είναι έτσι κι αλλιώς ονομαστικές. Ετσι αποτυπώνονται οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Αλλη λύση είναι ότι θα μπορούν να γίνονται οι ψηφοφορίες διά των εισηγητών, αλλά οι ανεξάρτητοι θα πρέπει να είναι παρόντες. Μπορεί να λυθεί και με έναν άλλο τρόπο, θα δούμε με ποιον. Θα μπορούσε να είναι η προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση. Των έξι βουλευτών. Είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί. Μπορεί να γίνει η προσχώρησή τους ως συνεργαζόμενων βουλευτών», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας στον ραδιοφωνικό σταθμίο News 24/7.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή βουλευτές συριζα κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ