Η Ιταλία μπλόκαρε την απόφαση της ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο - iefimerida.gr

Η Ιταλία μπλόκαρε την απόφαση της ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαιδό- φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το Ρόιτερ σημειώνει πως η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

Η ΕΕ ήταν έτοιμη να αναγνωρίσει τον τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος που διέρρευσε νωρίτερα στον τύπο.

Προϋπόθεση όμως ήταν καμία από τις 28 χώρες μέλη να μην καταθέσει επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Τελικά η Ιταλία έβαλε βέτο.

Οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνώρισαν ήδη τον Χουάν Γκουαϊδό μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Ομως, άλλες χώρες της ΕΕ τήρησαν περισσότερο επιφυλακτική στάση, ανησυχώντας μήπως η αναγνώριση ενός αυτοανακηρυχθέντος ηγέτη δημιουργήσει προηγούμενο.

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούσε σαφές ότι μία τέτοια αναγνώριση αποτελεί προνομία των κρατών μελών. Ωστόσο θα αποτελούσε επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες μέλη δεν υπέβαλε επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος.

«Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεχωριστά θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος με το οποίο ζητείται η οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ