Για τέταρτη φορά ο Τσίπρας συναντά τον Ερντογάν -Πού αποσκοπεί η νέα επίσκεψη - iefimerida.gr

Για τέταρτη φορά ο Τσίπρας συναντά τον Ερντογάν -Πού αποσκοπεί η νέα επίσκεψη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, αύριο σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, επιχειρεί η τουρκική πλευρά.

Τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ («η Τουρκία στοχεύει στην βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα»), όσο και η αρθρογραφία της μεγάλης κυκλοφορίας «Χουριέτ»( που πλέον έχει περάσει σε όμιλο που υποστηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο), αλλά κυρίως η αυτοσυγκράτηση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, που επέδειξαν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στην πρόσφατη επέτειο των Ιμίων, ερμηνεύονται ως «κινήσεις καλής θέλησης» της Άγκυρας.

Που, βεβαίως, απομένει ν’ αποδεχθεί αν η τουρκική πλευρά τις εννοεί, ή απλώς εντάσσονται στο μήκος κύματος των διπλωματικών εντυπώσεων που εκπέμπει η Άγκυρα. Τόσο προς την πλευρά των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ...

Τέταρτη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Η κυβέρνηση, κρατάει χαμηλούς τόνους για την (τέταρτη) επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά στα πλέον ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες- Αιγαίο, μακροχρόνιες μειονοτικές παρεμβάσεις της Άγκυρας, μεταναστευτικές ροές.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές του υπουργείου εξωτερικών, από ελληνικής πλευράς θα προβληθεί ως «θετική εξέλιξη» που θα συντείνει στην βλτίωση του κλίματος, μια κοινή ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών, πολύ περισσότερο τυχόν επαναπροσδιορισμός των Μ.Ο.Ε. (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και η ενεργοποίηση διαδρόμων της λεγόμενης «ήπιας διπλωματίας».

Το Κυπριακό, περιλαμβάνεται αναμφίβολα στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών, κυρίως η αναβίωση των προκαταρκτικών ομιλιών για το μείζον αυτό πρόβλημα. Κατά τις διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός μάλλον δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει στην παρούσα φάση μετά τις Πρέσπες και εν’ όψει εκλογών, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για το πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση, η ελληνική πλευρά να βρει ενδιαφέρον στην ανίχνευση των τουρκικών προθέσεων ως προς την συνέχιση και εξέλιξη των επαφών για το Κυπριακό, με δεδομένο ότι πλέον η Άγκυρα (και μετά την «ενεργειακή αναβάθμιση» της Κύπρου) πιέζει ευθέως και προς πολλές πλευρές για αναζήτηση άλλης πιθανής «λύσεως», πέρα από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τα κοιτάσματα της Κύπρου
Η προσέγγιση (μ’ επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή) Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ αλλά και Αιγύπτου, είναι κάτι που απασχολεί και δυσαρεστεί την Τουρκία, που διεκδικεί δυναμικά (ακόμη και με προκλήσεις) τουλάχιστον ισοβαρή συνεταιρική συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, ανάλογο ενδιαφέρον για ενεργό παρουσία της Τουρκίας σε όποιο εγχείρημα στην περιοχή, διατηρούν και το εκδηλώνουν και οι ΗΠΑ, που παρά τις κάθε τόσο εντάσεις των σχέσεών τους με την Άγκυρα, στρατηγικά δεν έχουν αποφασίσει να αφήσουν την Τουρκία χωρίς λόγο στις εξελίξεις σ’ αυτή την εύφλεκτη περιοχή. Η πρόσφατη απροκάλυπτη στήριξη που παρείχε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σε Κύπρο (και Ελλάδα) από την Λευκωσία, είναι κάτι που ενόχλησε σοβαρά την Άγκυρα αλλά και προβληματίζει μακροπρόθεσμα Στέϊτ Ντηπάρτμεντ και Πεντάγωνο, παρά την ικανοποίησή, στην παρούσα φάση της «ενεργειακής εμπλοκής» στην περιοχή, γαλλικών φρεγατών.

Η υπόθεση των «8»

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το εάν ο Ερντογάν θα ξαναθέσει, δημόσια και απαιτητικά όπως το έκανε πριν ένα χρόνο στην Αθήνα και «τίναξε στον αέρα» την εδώ επίσκεψή του, το (μείζον για τον ίδιο) ζήτημα της έκδοσης των «8» Τούρκων αξιωματικών στην Άγκυρα. Εν προκειμένω έχει ενδιαφέρον η αρθρογραφία της «Χουριέτ», που αναφέρει ότι «η Τουρκία ήταν αρκετά βέβαιη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να τους εκδώσει».

Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό θα «χρωματίσει» την συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, είναι το αν, πώς και πού (δημοσίως ή στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες) ο Ερντογάν θα θέσει εκ νέου και με την ίδια φορτικότητα που το έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017, το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» (όπως επιμένει ν’ αναφέρεται στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) και των κατά την τουρκική αντίληψη δικαιωμάτων της. Θεωρείται, πάντως, κρίσιμο από ελληνικής πλευράς, ακόμη και αν το θέμα τεθεί, να μην γίνει δημόσια, ώστε να υποχρεωθεί ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση, ιδίως μετά τις επιπτώσεις που είχε για την βόρεια Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών.

Με τον Βαρθολομαίο στη Χάλκη

Η συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, (η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού από το 1933 και τον Ελευθέριο Βενιζέλο) έχει επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη. Όχι μόνο επειδή φημολογείται ότι πρόκειται και να σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της, με άδεια- χειρονομία καλής θέλησης του τουρκικού κράτους, αλλά και λόγω της ψύχρανσης των σχέσεων ελληνικής κυβέρνησης-Πατριαρχείου, εξ αιτίας της αγνόησης του τελευταίου στο θέμα των σχέσεων πολιτείας- Εκκλησίας με την συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Ερντογάν Κωνσταντινούπολη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ