Κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Μακρόν: Εξετάζει δημοψήφισμα – απάντηση στα «Κίτρινα Γιλέκα» - iefimerida.gr

Κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Μακρόν: Εξετάζει δημοψήφισμα – απάντηση στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Ο Γάλλος πρόεδρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανήμερα των ευρωεκλογών, προκειμένου να βάλει τέλος στην κρίση που έχουν προκαλέσει οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» φέρεται να εξετάζει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μια από τις βασικές αξιώσεις του κινήματος είναι να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών για μείζονα ζητήματα πολιτικής, αλλά το δημοψήφισμα που οραματίζεται ο Γάλλος πρόεδρος θα ρωτήσει τους ψηφοφόρους αν επιθυμούν μείωση του αριθμού των βουλευτών και των θητειών που μπορούν να υπηρετούν, όπως μετέδωσε χθες η εφημερίδα Journal du Dimanche.

To τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία πριν από 14 χρόνια σόκαρε το πολιτικό κατεστημένο καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν το νέο σύνταγμα της ΕΕ. Οι Γάλλοι ευρωσκεπτικιστές έγιναν πυρ και μανία στη συνέχεια καθώς πολλές από τις προβλέψεις του περιλήφθηκαν στη Συνθήκη της Λισαβώνας.

Ωστόσο, η ιδέα για ένα νέο δημοψήφισμα παράλληλα με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς υπουργούς του Μακρόν. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Υβ Λεντριάν, κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο να μην αναμείξει εσωτερικά ζητήματα με τις ευρωεκλογές. «Είναι αρκετά αυτά που διακυβεύονται στην Ευρώπη», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Ένα 24ωρο νωρίτερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζί υποστήριξε ότι ένα δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές μπορεί «να μπει στη μέση» και να θολώσει το μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ τη σκυτάλη πήρε και ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμαμέν, ο οποίος είπε στη Le Parisien ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι η μόνη λύση» που μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να επανεστιάσει.

Ο Μακρόν έχει ξεκινήσει μεγάλη εθνική διαβούλευση ελπίζοντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι κατανοεί τις ανησυχίες τους.

Αλλά και στην αντιπολίτευση αντιδρούν με την προοπτική ενός δημοψηφίσματος. Ο ηγέτης των «Ρεπουμπλικανών» Λοράν Βοκιέ είπε ότι ο Μακρόν θα αναλάβει μεγάλο ρίσκο αν το δημοψήφισμα αφορά μόνον θεσμικά, κοινοβουλευτικά θέματα καθώς «απέχουν πάρα πολύ από τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του γαλλικού λαού». «Αν χάσει σ’ αυτό το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποδεχθεί τις συνέπειες και να αποχωρήσει», διεμήνυσε ο ευρωβουλευτής των «Ρεπουμπλικανών», Φιλίπ Ζουβέν.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «αποφάσισε να προτείνει δημοψήφισμα την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές για να αποπροσανατολίσει από τα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα της αναμένεται να κερδίσει περισσότερες έδρες στην ευρωβουλή από οποιοδήποτε άλλο γαλλικό κόμμα.

Η παράταξη της Λεπέν κι άλλα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη ελπίζουν να κατακτήσουν αρκετές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουν να αμφισβητήσουν την εξουσία του κατεστημένου της ΕΕ, ενώ ο Μακρόν εμφανίζεται ως ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των υπερασπιστών των φιλελεύθερων αξιών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ