Τσίπρας: «Οι σχέσεις μου με τον Ερντογάν έχουν περάσει δύσκολες στιγμές» - iefimerida.gr

Τσίπρας: «Οι σχέσεις μου με τον Ερντογάν έχουν περάσει δύσκολες στιγμές»

O Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Τ.Ερντογάν (Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να γίνουν «ιστορικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να γίνουν ιστορικά βήματα» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και αναφερόμενος στις προσωπικές του σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι βασίζονται στον «σεβασμό, την εντιμότητα και την αμεσότητα», αν και όπως επεσήμανε «δοκιμάστηκαν σε πολύ δύσκολες στιγμές». «Αλλά μας επέτρεψε [η σχέση αυτή] να εμπεδωθούν δίαυλοι επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να υπερβληθούν εμπόδια και να είμαστε σήμερα σε θέση να μιλούμε για μια θετική ατζέντα», είπε. «Στη διάρκεια της επίσκεψής μου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο, αλλά ειλικρινή διάλογο που αρχίσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να συνεχίσουμε την θετική ατζέντα από εκεί όπου την αφήσαμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Τσίπρας: «Εσωτερικό ζήτημα τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δικαιώματα θρησκευτικής ελευθερίας της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, θέμα που είχε θέσει ο Ερντογάν το 2017 κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η διεθνής σύμβαση που εφαρμόζεται αναφορικά με τις μειονότητες, και ενημερώνουμε η μία πλευρά την άλλη σ’ αυτή τη βάση», χαρακτηρίζοντας εσωτερικό παρά διμερές το θέμα.

«Κάναμε σημαντικά βήματα ως τώρα στην εφαρμογή του νόμου της Σαρία, τη δομή και τη λειτουργία των γραφείων των μουφτήδων και σε εκπαιδευτικά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Για το Κυπριακό

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα νέων συνομιλιών για το Κυπριακό μετά την αποτυχία εκείνων του Κραν Μοντανά το 2017, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», παρά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και στις δύο χώρες. «Η επανένωση του νησιού είναι η μόνη δυνατή λύση», επεσήμανε καλώντας να διεξαχθούν «αποτελεσματικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις» με την τουρκική πλευρά για το θέμα της ασφάλειας.

Το προσφυγικό

Μιλώντας για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο με τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και αυτό «θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον γείτονά μας»

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ του Μαρτίου του 2016 επεσήμανε ότι «ως αποτέλεσμα μειώθηκαν δραστικά οι παράνομες ροές και ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο», ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους για τις ροές των προσφύγων καθώς «τα ελληνικά νησιά έχουν επωμιστεί πολύ μεγάλο βάρος την τελευταία διετία».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει από τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και κάλεσε την ΕΕ «να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει την υποστήριξη που δείχνει προς χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις ροές και να απορρίπτει ατζέντες που δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ