Τσίπρας σε Βούτση: Δεν είμαι εκβιαζόμενος -Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής - iefimerida.gr

Τσίπρας σε Βούτση: Δεν είμαι εκβιαζόμενος -Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής

Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Βούτσης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία του ζητεί να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, που θα επέτρεπε στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού παρά το γεγονός ότι αναμένεται να χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με την αποχώρηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας σε Βούτση: Δεν είμαι εκβιαζόμενος -Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής  | iefimerida.gr 0

Σπυράκη: Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου

«Ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον κανονισμό ενώ πριν μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του το είχε προαναγγείλει. Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενο του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή» υπογράμμισε η Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστολή του κ. Τσίπρα στον κ. Βούτση, δήλωσε τα εξής:

«Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του.

Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης «θεσμικής ευαισθησίας» που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής - ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιητών κυβερνητικών εταίρων».

Σάλος απο τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει με τον σάλο που προκάλεσε η πρόθεση του Νίκου Βούτση να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, ύστερα από τις απειλές Καμμένου ότι σε περίπτωση που του στερήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και συνεπώς τα προνόμια που διαθέτει ως πολιτικός αρχηγός, η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση...

Ακολούθησαν και άλλες έμμεσες απειλές εκ μέρους του Πάνου Καμμένου για τον Νίκο Κοτζιά, τα κονδύλια του Τζορτζ Σόρος, φήμες για υποτιθέμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Μαλδίβες κ.λπ.

Ο Μητσοτάκης μιλά για μελαγχολική δημοκρατία και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση αν επιχειρήσει να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής για να κάνει το χατίρι στον Πάνο Καμμένο, χθες επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.

«Στη "μελαγχολική μας Δημοκρατία", ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση-κουρελού», είπε από τη Λαμία.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ