Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο στη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο στη Βενεζουέλα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλαςκαι αρχηγό της αντιπολίτευσης μετά την απόρριψη από τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο του τελεσιγράφου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

H διπλωματική πίεση εντείνεται στον Νικολάς Μαδούρο, καθώς μία μετά την άλλη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν σήμερα να αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.

«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως "ασκούντα χρέη προέδρου" για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά και τα γαλλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Los Venezolanos tienen el derecho de expresarse libremente y democráticamente. Francia reconoce a @jguaido como "presidente encargado" para implementar un proceso electoral. Apoyamos al Grupo de contacto, creado con la UE, en este período de transición. https://t.co/7cgpdgz7TN

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Υβ Λεντριάν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter κάλεσε τον Γκουαϊδό να μεριμνήσει για να στηθούν σύντομα οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου, ώστε να διασφαλιστεί ότι «η κρίση στη Βενεζουέλα θα τερματιστεί ειρηνικά», ενώ η Σουδή ομόλόγός του, Μάργκοτ Βάλστρομ, επεσήμανε στο δίκτυο SVT ότι οι εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο Μαδούρο, δεν ήταν «ελεύθερες και δίκαιες».

Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει και οικονομικά το λαό της Βενεζουέλας αν υπάρξει πολιτική κινητικότητα στην κατεύθυνηση προκήρυξης πρόωρων εκλογών: «Η Γερμανία θα διαθέσει πέντε εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, μόλις το επιτρέψουν οι πολιτικές προϋποθέσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επεσήμανε στους δημοσιογράφους: «Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επίσημα τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό ως εν ενεργεία πρόεδρο της Βενεζουέλας»καλώντας τον Γκουαϊδό να προκηρύξει σύντομα εκλογές.

Στο Λονδίνο ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ σημείωσε στο twitter: «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Nicolas Maduro has not called Presidential elections within 8 day limit we have set. So UK alongside European allies now recognises @jguaido as interim constitutional president until credible elections can be held. Let’s hope this takes us closer to ending humanitarian crisis

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια η Βιέννη και η Κοπεγάχη. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε ανακοίνωσή του στο Twitter ανέφερε ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας καθώς «το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας».

El régimen de #Maduro se ha negado hasta la fecha a aceptar unas elecciones presidenciales libres y justas. Por este motivo, consideramos desde este momento al Presidente @jguaido como Presidente interino legítimo de conformidad con la Constitución venezolana.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Ο Ολλανδός υπ Εξ, Στεφ Μπλοκ επεσήμανε μέσω Twitter στη διάρκεια συνάντησης με ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες: «Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα. Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα».

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό. «Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Στις 26 Ιανουαρίου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν διαμηνύσει ότι θα αναγνώριζαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εκτός κι αν ανακοίνωνε το Καράκας σχέδιο για νέες εκλογές εντός οκτώ ημερών. Αλλά ο Μαδούρο το απέρριψε λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί μας στέλνει τελεσίγραφα».

Εκτός από τις προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι στιγμής ΗΠΑ, Καναδάς και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής στηρίζουν την αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά στο πλευρό του Μαδούρο έχουν σπεύσει, Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ιράν, Κούβα, Βολιβία και Νικαράγουα μεταξύ άλλων.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει «ανάμιξη στα εσωτερικά ξένης χώρας»

Μάλιστα το Κρεμλίνο έσπευσε σήμερα να καταγγείλει την αναγνώριση από ευρωπαϊκές χώρες του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου ως πράξη ισοδύναμη με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας, τονίζοντας πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Έκτακτη συνεδρίαση για τη διαχείριση της κρίσης στη Βενεζουέλα

Η Οτάβα οργανώνει σήμερα συνεδρίαση για την διαχείριση της κρίσης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας της Λίμα, στη οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν επίσης να λάβει μέρος. Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης , περί τις 22.30 ώρα Ελλάδος.

«Ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του ότι η προσφυγή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελεί επιλογή, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συμβάλει στην οργάνωση ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, ανακοίνωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

Ενώπιον της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Καράκας, ο Χουάν Γκουαϊδό προέβλεψε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Τα κέντρα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας θα εγκατασταθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε «νησί της Καραϊβικής», εξήγησε ο Γκουαϊδό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό από την πλευρά τους, μέσω του Twitter του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ότι, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ετοιμάζονται ήδη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών «σχέδιο διεθνούς βοήθειας για την επείγουσα αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η Βενεζουέλα».

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, παραγωγού πετρελαίου και κάποτε της πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωναμε το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.

Ετοιμη να αναγνωρίσει τον τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος που διέρρευσε στον τύπο.

Προϋπόθεση όμως είναι καμία από τις 28 χώρες μέλη να μην καταθέσει επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνώρισαν ηδη τον Χουάν Γκουαϊδό μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Ομως, άλλες χώρες της ΕΕ τήρησαν περισσότερο επιφυλακτική στάση, ανησυχώντας μήπως η αναγνώριση ενός αυτοανακηρυχθέντος ηγέτη δημιουργήσει προηγούμενο.

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστά σαφές ότι μία τέτοια αναγνώριση αποτελεί προνομία των κρατών μελών. Ωστόσο θα αποτελέσει επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες μέλη δεν εγείρει επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος.

«Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεχωριστά θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος με το οποίο ζητείται η οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ