Η μεγαλύτερη ύφεση θα φέρει και σκληρά νέα μέτρα - iefimerida.gr

Η μεγαλύτερη ύφεση θα φέρει και σκληρά νέα μέτρα

ΟΟΣΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης!

Πρόκειται για εκτίμηση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των οικονομικών επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ότι η επομένη των εκλογών μπορεί να κρύβει πολλές και λίαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη νέα κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά εγχώριοι και διεθνείς Οργανισμοί έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με την Τρόικα έχει ήδη δοθεί και η εβδομάδα 15- 21 Μαΐου χαρακτηρίζεται «καυτή», καθώς τυπικά θα είναι εβδομάδα γνωριμίας με το νέο οικονομικό επιτελείο, αλλά είναι προφανές ότι θα τεθούν εξαρχής θέματα που αφορούν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε στην επίσημη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα, να αποφασιστεί εάν πέρα από τις περικοπές των 11,5 δισ ευρώ, θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα (φορολογικά ή περικοπές) για τη φετινή χρονιά.

Μόνο και μόνο το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προκαλεί, πάντως, σύγκρυο ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες δημοσιοποιήσεις στοιχείων, που αποδεικνύουν το μέγεθος των εισοδηματικών απωλειών των Ελλήνων.

Η νέα... ψυχρολουσία ήρθε από τον ΟΟΣΑ, κατά τη παρουσίαση των στοιχείων για τα βάρη- φόροι και ασφαλιστικές εισφορές- στους μισθούς, καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση (25,3%!!!!) αποδοχών, με τη Βρετανία να βρίσκεται έτη φωτός μακριά (μείωση μόλις 4,3%).

Όσον αφορά στα στοιχεία για τα βάρη που σηκώνουν τη τελευταία 11ετία οι Έλληνες, είναι πραγματικά απογοητευτικά, καθώς δείχνουν ότι η "ψαλίδα" σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, ανοίγει αντί να κλείνει. Για μια τετραμελή οικογένεια, όπου εργαζόμενος είναι μόνο ένας γονέας και λαμβάνει το μέσο μισθό, φόροι και εισφορές αντιστοιχούσαν το 2000 στο 35,3% και έντεκα χρόνια αργότερα αυτό το βάρος εκτοξεύθηκε στο 37,8%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ για την ίδια κατηγορία νοικοκυριών ήταν 27,5% και 25,4% αντιστοίχως, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι υπάρχει μια «ψαλίδα» 12 μονάδων. Η... ευαισθησία του Κράτους αποτυπώνεται στα στοιχεία για τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά, καθώς η διαφορά σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ενώ μια Ελληνίδα μητέρα ή ένας Έλληνας πατέρας έβλεπε πέρσι το 35% του μισθού του να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές, ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν μόλις 16,2%!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ