ΗΠΑ, Ευρώπη και Γκουαϊδό σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο -Εκείνος απειλεί με εμφύλιο - iefimerida.gr

ΗΠΑ, Ευρώπη και Γκουαϊδό σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο -Εκείνος απειλεί με εμφύλιο

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση υποστηρικτών του Μαδούρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, τον Χουάν Γκουαϊδό να ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα και τον Νικολάς Μαδούρο να απαντά στις ΗΠΑ πως θα γίνει ένα νέο «Βιετνάμ».

«Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση, αυξάνοντας την πίεση προς τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε δηλώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει από τον Λευκό Οίκο έχοντας «λερώσει τα χέρια του με αίμα» αν επιμείνει στην επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, ο Μαδούρο κάλεσε τον Τραμπ να σεβαστεί τη Βενεζουέλα, ρωτώντας αν θέλει να «επαναλάβει ένα “Βιετνάμ” στη Λατινική Αμερική».

Στη συνέχεια ο Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε και στον Χουάν Γκουαϊδό -ο οποίος ήδη αναγνωρίζεται ως πρόεδρος της Βενεζουέλας από τα περισσότερα κράτη- λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πληγώσει άλλο τη χώρα, πρέπει να σταματήσει αυτή την πραξικοπηματική στρατηγική».

Την ίδια στιγμή ο Γκουαϊδό, σε χθεσινή του συνέντευξη, κάλεσε εκ νέου τον Στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνδράμει και να σταθεί στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας. Παράλληλα προέτρεψε τους κατοίκους της Βενεζουέλας να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στάση, κράτησε ένα 24ωρο νωρίτερα και η Ουάσιγκτον, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.

Το τελεσίγραφο της Δύσης

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή έληξε η διορία που είχαν θέσει με τελεσίγραφό τους ηγέτες δυτικών κρατών, ζητώντας από τον Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο και προέβη στον ελιγμό να προτείνει τη διενέργεια βουλευτικών -και όχι προεδρικών, όπως του ζητούσαν- εκλογών.

Οι ηγέτες κρατών της δύσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία, είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλό του, Χουάν Γκουαϊδό, αν δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας» τόνισε σχετικά, σε άλλη συνέντευξή του, ο Νικολάς Μαδούρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ