«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «κουκουλο-νόμο» που προβλέπει φυλακίσεις και πρόστιμα ψήφισε η Γαλλία - iefimerida.gr

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «κουκουλο-νόμο» που προβλέπει φυλακίσεις και πρόστιμα ψήφισε η Γαλλία

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» εν δράση / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα νέο νόμο, που περιλαμβάνει αυστηρούς περιορισμούς για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, πέρασε το γαλλικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Σύμφωνα με το BBC, ο νέος νόμος προβλέπει την απαγόρευση κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου -με μάσκες ή κουκούλες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να μπλοκάρουν τη συμμετοχή «σεσημασμένων» διαδηλωτών σε πορείες και διαδηλώσεις.

Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι όποιος φορά μάσκα ή κουκούλα δίχως λόγο θα απειλείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ο αρθρογράφος του BBC σχολιάζει με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διερωτώμενος αν παραβιάζει ή διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι με τους στοχευμένους αποκλεισμούς διαδηλωτών θα περιορίζονται μόνο οι ταραξίες. Αλλοι βουλευτές, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα κάνοντας λόγο για ευθεία παρεμβολή στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι αν ένας «μπλοκαρισμένος» διαδηλωτής αποφασίσει να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις και εντοπιστεί, θα κινδυνεύει με φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 7.500 ευρώ, άσχετα με το αν προκαλέσει ή όχι επεισόδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ