Μαχαιρίτσας-Πορτοκάλογλου στο iefimerida: Γερνάμε... αλλά οι θαυμάστριες αυξάνονται! - iefimerida.gr

Μαχαιρίτσας-Πορτοκάλογλου στο iefimerida: Γερνάμε... αλλά οι θαυμάστριες αυξάνονται!

Νίκος Πορτοκάλογλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεχωρίζουν για τις τεράστιες επιτυχίες, αλλά και το χιούμορ τους. «Με θάβει με το που φεύγω από τη σκηνή» λέει στο iefimerida ο Νίκος Πορτοκάλογλου, για να τον ηρεμήσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας λέγοντας του «Ξερω ότι Φατμέ, ήταν πιο δημοφιλείς από τους Τερμίτες».

Δύο σπουδαίοι δημιουργοί με τη μεγαλύτερη διάρκεια και συνέπεια. Είναι η ζωντανή ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22.30, με τη μουσική παράσταση «Τι έχει μείνει από τη φωτιά». Βραδιές που η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μία αναδρομή στα τραγούδια τους από την εποχή που τραγουδούσαν στους Φατμέ και στους Τερμίτες μέχρι σήμερα. Μαζί τους επι σκηνής και ένας επισκέπτης τη φορά.

Πώς και τόσα χρόνια δεν είχατε ποτέ συνεργαστεί επί σκηνής;

Πορτοκάλογλου: Νομίζω πως με απέφευγε ο Λαυρέντης (γέλια). Ναι όντως είναι παράξενο, όπως είναι παράξενη όλη η ιστορία με τις παράλληλες διαδρομές μας. Είμαστε συνομήλικοι, γεννημένοι και οι δύο στο Βόλο, ξεκινήσαμε και οι δυο με συγκροτήματα, Τερμίτες και Φατμέ που δημιουργήθηκαν και διαλύθηκαν ταυτόχρονα καλύπτοντας την δεκαετία του ‘80. Διαβολικές συμπτώσεις!
Μαχαιρίτσας: Πάντα γινόντουσαν προσπάθειες εκατέρωθεν... Απλά σε κάθε κρούση είχε προηγηθεί κάτι άλλο και έπαιρνε συνεχώς αναβολή... Τώρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.
Πορτοκάλογλου: Εδώ και χρόνια έχουμε μιλήσει πολλές φορές για συνεργασία αλλά όλο κάτι προέκυπτε και το αναβάλαμε. Και να που ήρθε επιτέλους η κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορέσαμε τελικά να αποφύγουμε ο ένας τον άλλον, ευτυχώς, γιατί αυτό που συμβαίνει φέτος στο Γυάλινο είναι μοναδικό.


Ενα πρόγραμμα με φίλους, άρα κ άλλη εμπειρία κάθε φορά για εσάς και το κοινό;

Μαχαιρίτσας: Ασφαλώς για το κοινό... για εμάς... Οι φίλοι που έρχονται έχουν μοιραστεί κοινές διαδρομές μαζί μας.
Πορτοκάλογλου: Κοίτα, το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στη συνάντηση των δυο μας. Είναι ένας απολογισμός των τεσσάρων περίπου δεκαετιών που καλύπτουν οι διαδρομές μας, ένα μεγάλο best of με τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια μας. Είναι μια γιορτή και ένας απολογισμός τελικά της ζωής μας όλης. Έξου και «Τι έχει μείνει απ’τη φωτιά». Οι φίλοι, οι «αγαπημένοι επισκέπτες» μας, οι συνάδελφοι μας -μεγαλύτεροι, συνομήλικοi και νεότεροι που θα ακολουθήσουν- έρχονται όπως έρχονται οι καλεσμένοι σε μια γιορτή. Για να πιούμε, να παίξουμε, να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε μαζί. Και έτσι να απαντηθεί το ερώτημα...

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22.30, με τη μουσική παράσταση «Τι έχει μείνει από τη φωτιά»

Ποιο είναι το χειρότερο ελάττωμα του 'συνταξιδιώτη' σας, επί σκηνής;

Πορτοκάλογλου: Ότι με θάβει μόλις φεύγω από τη σκηνή και μένει μόνος του. Ξέρεις, είναι κουσούρι που του έχει μείνει από τόσα χρόνια συνεργασίας με τον Ζουγανέλη, τον Μπουλά και τον Σταρόβα. Δείχνω κατανόηση όμως γιατί αυτή η παρέα έτσι εξέφραζε την αγάπη της. Η έτσι θέλω να πιστεύω...
Μαχαιρίτσας: Οι υπερβολικές πρόβες που θέλει... Για έναν ράθυμο τύπο σαν κι εμένα!!

Μαχαιρίτσας: Οι Φατμέ ήταν πιο δημοφιλείς τότε. Εμείς, πιο στη κοσμάρα μας...

Ποιο τραγούδι του έχετε ζηλέψει και θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς;

Μαχαιρίτσας: Πολλά... Πιο πολύ όμως το «Ψέματα» είναι το αγαπημένο μου.
Πορτοκάλογλου: Αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα διάλεγα τον «Τιτανικό».

Μια «συνάντηση» επί σκηνής των σπουδαιότερων τραγουδιών των τελευταίων 40 ετών


Φατμέ ή Τερμίτες έγραψαν ιστορία;

Πορτοκάλογλου: Στην παράσταση υπάρχει ένα στιγμιότυπο που τραγουδάμε με τις κιθάρες μας τραγούδια που γράψαμε με τα συγκροτήματα μας και στην οθόνη προβάλλονται εξώφυλλα, αφίσες και φωτογραφίες της εποχής. Έλα να το δεις και πες μου μετά ποιος έγραψε και ποιος δεν έγραψε ιστορία.
Μαχαιρίτσας: Κοίτα, το καθένα συγκρότημα έγραψε την δική του ιστορία. Αρκετά διαφορετική. Οι Φατμέ ήταν πιο δημοφιλείς τότε. Εμείς, πιο στη κοσμάρα μας...

Πορτοκάλογλου: Μεγαλώνω και αραιώνουν τα μαλλιά μου, περιέργως όμως οι θαυμάστριες αυξάνονται


Προεκλογική περίοδος, δέχεστε προτάσεις για συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο;

Μαχαιρίτσας: Και να δεχθώ... που δε βλέπω το λόγο... δεν υπάρχει περίπτωση. Ούτε με σφαίρες!
Πορτοκάλογλου: Οχι βέβαια. Ξέρουν νομίζω καλά πως δεν κάνω για τη δουλειά. Επίσης αυτά συνήθως γίνονται μέσα από προσωπικές η δημόσιες σχέσεις και εγώ δεν είχα ποτέ κενός είδους σχέση με κανένα κόμμα.

40 χρόνια στο χώρο, αμέτρητες επιτυχές. Σας απασχολεί ο χρόνος που περνά, μήπως 'κλέβει' έμπνευση, αντοχές, θαυμάστριες;

Πορτοκάλογλου: Φυσικά με απασχολεί ο χρόνος και η φθορά και οι απώλειες που φέρνει. Από τα μαλλιά μου που ασπρίζουν και αραιώνουν μέχρι τη φυσική κατάσταση και την αντοχή στις κακουχίες. Κατά τα άλλα, η έμπνευση ευτυχώς δεν λείπει και το πάθος για τη μουσική με καίει όπως παλιά, για να μην πω περισσότερο. Όσο για τις θαυμάστριες, περιέργως αυξάνονται (γέλια).
Μαχαιρίτσας: Εκτός από έμπνευση, που νομίζω πως θα μου έρχεται σταδιακά μέχρι τελικής πτώσης, όλα τα υπόλοιπα ισχύουν... Είναι νόμος! Το θέμα είναι να μεγαλώνεις καλά.

Τελικά, 'τι έχει μείνει απ τη φωτιά';

Πορτοκάλογλου: Η φωτιά...
Μαχαιρίτσας: Στο τέλος της σεζόν, χειμώνα, καλοκαίρι, ίσως ξέρουμε...

Μαζί τους η Μιρέλα Πάχου, Συμμετέχουν: Steve Tesser κιθάρα, τραγούδι Αγάπη Διαγγελάκη τραγούδι, γιουκαλίλι, μεταλλόφωνο  Μαζί τους οι : Βύρων Τσουράπης μπάσο, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, τραγούδι Ηλίας Λαμπρόπουλος βιολί, τρομπέτα,κλαρίνο, μπουζούκι, τραγούδι Άκης Αμπράζης μπάσο, κρουστά Δημήτρης Καλονάρος τύμπανα, κρουστά Φίλιππος Σπυρόπουλος κρουστά, τύμπανα Τον ήχο έχουν επιμεληθεί ο Γιώργος Καραγιαννίδης και ο Άκης Πασχαλάκης

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Νίκος Πορτοκάλογλου
«Τι έχει μείνει απ'τη φωτιά» μαζί τους η Μιρέλα Πάχου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ