Προγεστερόνη για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού

Ξέρεις ότι κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται πρόωρα παγκοσμίως; Περίπου δηλαδή 1 στα 10 μωρά; Ξέρεις ότι η πρόωρη γέννηση και οι σχετικές επιπλοκές της ευθύνονται για σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως;

Ότι τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και επιβιώνουν διατρέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των οξέων αναπνευστικών, γαστρεντερικών, μολυσματικών, κεντρικού νευρικού συστήματος, προβλήματα ακοής και όρασης, καθώς και μακροχρόνιες αναπηρίες;

Υπάρχει, όμως, τρόπος πρόληψης του πρόωρου τοκετού; Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, σχετικά με αυτό, ο οποίος μας εξήγησε ότι η αντιμετώπιση της πιθανότητας ενός πρόωρου τοκετού εξαρτάται πάντα από τα αίτια. Αναφέρθηκε επίσης και σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynaecology, που υποστηρίζει ότι η θεραπεία με κολπική προγεστερόνη μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (διαβάστε περισσότερα) σε έγκυους γυναίκες με ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας (διαβάστε περισσότερα). Ερευνητές του Κλάδου Ερευνών Περιγεννητικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wayne και του Ιατρικού Κέντρου του Ντιτρόιτ εξέτασαν στοιχεία από 974 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η χρήση της προγεστερόνης συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού. Επίσης, οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν προγεστερόνη γέννησαν πιο κοντά στην προβλεπόμενη πιθανή ημερομηνία τοκετού τους από ό, τι οι γυναίκες που πήραν εικονικό φάρμακο.

Όπως τονίζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, «οι γεννήσεις που εμφανίζονται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θεωρούνται πρόωρες. Κατά την προετοιμασία για τη γέννηση, ο τράχηλος (κάτω μέρος της μήτρας) λεπταίνει και κονταίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες γυναίκες, όμως, αυτό συμβαίνει νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε. Η κολπική προγεστερόνη είναι μια κρίσιμη θεραπεία για γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Η φυσική ορμόνη προγεστερόνη εισάγεται στον κόλπο σε μορφή gel ή δισκίο και σε αρκετές περιπτώσεις -όχι όμως σε όλες- μπορεί να αναστρέψει έναν πρόωρο τοκετό. Η θεραπεία, όμως, αυτή δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, αφού υπάρχουν κι εκείνες όπου ο πρόωρος τοκετός είναι αναπόφευκτος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση προεκλαμψίας ή μη ελεγχόμενης αιμορραγίας».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα εγκυμοσύνης, πρόωρου τοκετού και όλες τις εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ