Ανασχηματισμός με «πρόθυμους» ΑΝΕΛ και ολίγη Κεντροαριστερά -Τα αδιέξοδα του Τσίπρα - iefimerida.gr

Ανασχηματισμός με «πρόθυμους» ΑΝΕΛ και ολίγη Κεντροαριστερά -Τα αδιέξοδα του Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δύσκολη άσκηση αποδεικνύεται ο ανασχηματισμός που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να συνδυάσει τόσο τους «πρόθυμους» ΑΝΕΛ που του προσφέρουν την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, όσο και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά που προσδοκά προεκλογικά.

Οι υπουργοί ΑΝΕΛ

Ο πρώτος πονοκέφαλος είναι τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Θεωρείται απολύτως αδύνατον ο Αλέξης Τσίπρας να αποχωριστεί εκείνα τα στελέχη που βρίσκονται στην κυβέρνηση και προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όσο κι αν απειλεί ο κ. Καμμένος. Και είναι αδύνατον να τους αποχωριστεί γιατί σε αυτούς βασίζεται η εύθραυστη πλειοψηφία των 151 που διαθέτει στη Βουλή η κυβέρνησή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, όπου η κυβέρνηση έμεινε χωρίς δεδηλωμένη, έδωσαν χείρα βοηθείας για να ψηφιστεί οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβέρνηση (Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλης, Δανέλλης) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αν δεν προκύψει μείζων έκπληξη λοιπόν, τόσο η Κατερίνα Παπακώστα, όσο και η Ελενα Κουντουρά ή ο Βασίλης Κόκκαλης -αν και καταψήφισε τις Πρέσπες- θα κρατήσουν την υπουργική καρέκλα. Η παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, αφού είναι η αιτία που «απασφάλισε» ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με ΑΝΕΛ δεν γίνεται στροφή στην... Κεντροαριστερά

Η παρουσία των πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση θολώνει το μήνυμα της στροφής στην Κεντροαριστερά που θέλει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Τα πρόσωπα που δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με «ολίγη» από ΑΝΕΛ) από τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι περιορισμένα και κυρίως δεν χαίρουν μεγάλης αποδοχής στην κοινωνία ή στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται.

Ορισμένα από τα ονόματα που έχουν γραφτεί στον Τύπο, πάντως, έχουν διαψεύσει ότι ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε πόστο, όπως είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρη Παμπούκη.

Στα ονόματα που ακούγονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και που φαίνονται πρόθυμα να μετακομίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως εκείνοι που έδωσαν το «παρών» στην περίφημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τις Πρέσπες, αλλά πέρα από ορισμένους καθηγητές μεγάλης ηλικίας, οι μόνοι που φαίνεται να έχουν κάποιες πιθανότητες να δεχθούν κάποια θέση είναι ο Γιάννης Ραγκούσης και ίσως ο Νίκος Μπίστης.

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι και οι δύο δεν χαίρουν ευρείας αποδοχής στον χώρο της Κεντροαριστεράς λόγω των πολλών μετακινήσεων που χαρακτηρίζουν την καριέρα τους. Ειδικά ο Γιάννης Ραγκούσης είναι κόκκινο πανί για τους πρώην συντρόφους του και πηγή μόνιμης ειρωνείας για τις πολιτικές του κωλοτούμπες στα κοινωνικά δίκτυα.

Ενα άλλο πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά -ειδικότερα από το ΚΚΕ εσ.- είναι ο Σωτήρης Βαλντέν, αλλά πέραν του ότι δεν έχει γίνει γνωστό αν επιθυμεί να πάρει μέρος σε ένα κυβερνητικό εγχείρημα με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, η επιρροή του περιορίζεται σε έναν κύκλο διανοουμένων.

Πρόθυμη δηλώνει φυσικά και η Λούκα Κατσέλη, που όμως η προηγούμενη θητεία της στην Εθνική Τράπεζα την έχει κατατάξει ήδη στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχει καμία ανταπόκριση σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Οι πρόθυμοι της ΔΗΜΑΡ

Υπάρχει βέβαια και ο χώρος της ΔΗΜΑΡ, έστω κι αν έχει χάσει πολλούς ψηφοφόρους. Στα ονόματα των στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς που ακούγονται περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Χατζησωκράτης -ακούγεται για το πόστο του Νάσου Ηλιόπουλου που χηρεύει, αφού ο νυν υφυπουργός Εργασίας θα είναι υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων. Η ΔΗΜΑΡ πάντως έχει ήδη διασπαστεί όσον αφορά τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και η όποια κοινωνική της αποδοχή είναι πολύ περιορισμένη.

Με λίγες επιλογές και αρκετά «καμένα» πρόσωπα, το αδιέξοδο του πρωθυπουργού μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προσανατολίζεται σε περιορισμένες μάλλον αλλαγές και ο ανασχηματισμός να μην έχει τον σαρωτικό χαρακτήρα που πολλοί προβλέπουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ