Διεθνές βραβείο στην μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη για νέους καλλιτέχνες - iefimerida.gr

Διεθνές βραβείο στην μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη για νέους καλλιτέχνες

Γενεύη: Διεθνές βραβείο Νίκου Καζαντζάκη καθιερώνει η ΔΕΦΝΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 55 χρόνια από το θάνατό του Νίκου Καζαντζάκη τιμά η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), θεσπίζοντας, από εφέτος, Διεθνές Βραβείο στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.

Το βραβείο στοχεύει στη σύγχρονη προσέγγιση του έργου του Καζαντζάκη από το σημερινό αναγνώστη ή καλλιτέχνη, με μια νέα ματιά πρόσληψης.

Η πρώτη απονομή του βραβείου, που θα γίνεται στην Αθήνα, κάθε τρία χρόνια, θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας. Πέρα από την απονομή διπλώματος, το βραβείο προβλέπει και ένα ταξίδι, διάρκειας μιας εβδομάδας, με καλυμμένα όλα τα έξοδα, στην Κρήτη, ή στην Αίγινα και τη Μεσσηνία, όπου έζησε και δημιούργησε ο Καζαντζάκης.

Με την ευκαιρία της 55ης επετείου από το θάνατο του Καζαντζάκη, η ΔΕΦΝΚ παρουσιάζει νέες πλευρές του έργου του, οργανώνοντας εκδηλώσεις σε περισσότερες από εξήντα χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

«Από την ημερομηνία ίδρυσής της στη Γενεύη, στις 14 Δεκεμβρίου 1988, μετά από σχετική επιθυμία της Ελένης Καζαντζάκη, η οποία κατοικούσε τότε εδώ, και μέχρι σήμερα, η Εταιρεία μας έχει οργανώσει ένα εντυπωσιακό αριθμό εκδηλώσεων σε όλη την υφήλιο, με την αρωγή, βέβαια, των μελών και φίλων και σε συνεργασία με δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Στασινάκης. Και συνεχίζει: «Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι, σε 98 διαφορετικές χώρες, γνώρισαν τη ζωή, το έργο και τις ιδέες του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. Συνεχίζουμε να οργανώνουμε εκδηλώσεις, σε συνεργασία με ελληνικές και μή αρχές, με συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, αιρετούς και συλλόγους».

Στις προσεχείς εκδηλώσεις εντάσσονται μία στο Ισραήλ, στις 30 Απριλίου, στη Μολδαβία, στις 10 Μαΐου, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Κισινάου, ενώ στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ, της Ν. Κορέας, το 3ο Συνέδριο των φίλων του Καζαντζάκη, με θέμα «Ο φτωχούλης του Θεού», όπου θα μιλήσουν επτά Κορεάτες λογοτέχνες, καθηγητές και καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ