Είχαν το ελεύθερο να τον σκοτώσουν!

Σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της Huffington Post, o Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν άοπλος την ώρα που έγινε η επέμβαση των αμερικανών στρατιωτών και πλέον στην Αμερική έχει ξεσπάσει σάλος καθώς εγείρονται ερωτήματα για αν θα μπορούσε να πιαστεί αιχμάλωτος. Όμως οι αξιωματικοί του στρατού και οι μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι «είχαν το ελεύθερο» να τον σκοτώσουν.

Το επιτελείο του Ομπάμα συζητά εδώ και δύο μέρες το αν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με το πτώμα του Οσάμα μπιν Λάντεν για να εξαφανιστούν οι όποιες αμφιβολίες για το θάνατο του τρομοκράτη, ωστόσο φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα εντείνει το αντιαμερικανικό κλίμα.

Ο αρχηγός της CIA δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξή του στο NBC «δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα να μην δοθούν τελικά οι φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Πιστεύω ότι τελικά θα δοθούν»

Σε συνέντευξη του στο CBS ο αρχηγός της CIA όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες αντιδράσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι είχε αρκετό χρόνο να πει οτιδήποτε, η επέμβαση των στρατιωτών ήταν ακαριαία» και πρόσθεσε «Ο μπιν Λάντεν έκανε κάποιες κινήσεις, που θεωρήθηκαν άμεση απειλή για τους στρατιώτες μας και για αυτό τον πυροβόλησαν»

Και στη συνέχεια ανέφερε πως είχαν την έγκριση του Ομπάμα να σκοτώσουν τον μπιν Λάντεν. Χαρακτηριστικά ανέφερε « Είχαμε την εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουμε. Και προφανώς κάτω από τις συνθήκες μιας επίθεσης, αν ο μπιν Λάντεν είχε όντως σηκώσει τα χέρια του ψηλά και δεν εμφανιζόταν απειλητικός θα μπορούσαν να τον έχουν πιάσει αιχμάλωτο. Όμως είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν!».

Τα πράγματα περιπλέκονται με τις δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, ο οποίος 24 ώρες πριν ανακοινωθεί επίσημα ότι ο μπιν Λάντεν ήταν άοπλος, ο ίδιος είχε αναφέρει «Αν μπορούσαμε να τον συλλάβουμε ζωντανό και αν δεν αποτελούσε οποιασδήποτε μορφής απειλή, οι στρατιώτες ήταν προετοιμασμένοι να τον πιάσουν αιχμάλωτο και θα μπορούσαν να το πράξουν».

Παίζει όμως ρόλο για τον πλανήτη το αν ήταν άοπλος ο μπιν Λάντεν και μπορούσε να πιαστεί αιχμάλωτος;

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Πακιστάν Mosharraf Zaidi « Ο πακιστανικός λαός έχει υποφέρει πολύ όλα αυτά χρόνια και σίγουρα κάποιοι ένιωσαν ανακούφιση με τον θάνατο του μπιν Λάντεν. Όμως η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται τους Αμερικανούς και αυτή η δυσπιστία τους προς τις ΗΠΑ, θα ενισχυθεί»

Από την άλλη κάποιοι είναι σίγουροι πως ο μπιν Λάντεν ήταν ένοπλος και δεν θα παραδίδονταν ποτέ. Ο Hamid Mir, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής της Geo, αναφέρει; «Ο ίδιος ο Οσάμα μου είπε πολλές φορές ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ και πως θα πάλευε μέχρι τέλους. Και πιστεύω πως πάλεψε».

Πάντως ο γραμματέας του Λευκού Οίκου Jay Carney σχολιάζοντας τις ανακρίβειες που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τις προηγούμενες μέρες (ποιοι άλλοι σκοτώθηκαν μαζί του, αν ήταν άοπλος ή όχι κ.λπ.) τις απέδωσε στην σύγχυση του πολέμου και ανέφερε «Δώσαμε πάρα πολλές πληροφορίες στον αμερικανικό λαό και με μεγάλη βιασύνη προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση και προφανώς αυτές οι πληροφορίες που έφταναν τμηματικά τώρα θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενημερωθούν».

Επίσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ο μπιν Λάντεν προέβαλε αντίσταση στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις όταν πραγματοποίησαν έφοδο στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν και ότι υπήρχαν ανησυχίες πως θα "αντισταθεί κατά την επιχείρηση σύλληψής του".

Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους αντίσταση προέβαλε ο μπιν Λάντεν και πρόσθεσε ότι: "Αναμέναμε έντονη αντίσταση και συναντήσαμε έντονη αντίσταση. Υπήρχαν πολλοί άλλοι άνθρωποι που ήταν ένοπλοι...στο κτίριο".

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον αραβικό κόσμο σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή.

"Ήταν ξεκάθαρα μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου". Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο αυστραλός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζόφρι Ρόμπερτσον.

"Δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μία διαστρέβλωση του όρου. Δικαιοσύνη σημαίνει οδηγώ κάποιον στο δικαστήριο, τον κρίνω ένοχο με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τον καταδικάζω", είπε ο Ρόμπερτσον στην αυστραλιανή τηλεόραση από το Λονδίνο.

"Αυτός ο άνδρας εκτελέσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό που τώρα προκύπτει, μετά από μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης από τον Λευκό Οίκο, είναι ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία εν ψυχρώ δολοφονία".

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει δικαστεί, όπως συνέβη με τους ναζιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στη Νυρεμβέργη ή τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύλληψή του το 2001.

"Το τελευταίο πράγμα που ήθελε είναι να περάσει από δίκη, να καταδικαστεί και να τελειώσει τη ζωή του μέσα σε μία φυλακή της Νέας Υόρκης. Αυτό που επιθυμούσε είναι αυτό ακριβώς που έλαβε - να χάσει τη ζωή του εν μέσω τζιχάντ (ιερού πολέμου) και να πάει γρήγορα στον παράδεισο και οι Αμερικανοί του το προσέφεραν", λέει.

Ο Γκερτ-Γιαν Κνουπς, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, ο οποίος εδρεύει στην Ολλανδία, εκτίμησε ότι ο μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ.

"Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την τρομοκρατία και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης, " λέει ο Κνουπς.

"Αλλά με μία αυστηρή, τυπική θεώρηση, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει."

Ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός στο Νέο Δελχί, ο Σαϊντ Άχμεντ Μπουκάρι, δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν εύκολα να συλλάβουν τον μπιν Λάντεν.

"Η Αμερική προωθεί τον νόμο της ζούγκλας παντού, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Λιβύη. Οι άνθρωποι σιωπούσαν για πολύ καιρό, αλλά τώρα ξεπέρασε τα όρια."

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ